Domov » Arhiv prireditev 2018 - Žalec

ŽENSKA RUTA – naslov novih študijsko bralnih druženj 2018/2019 v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

8 november 2018 Brez komentarja

V novembru so se začela nova druženja študijsko bralnega kluba 2018 / 2019 Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec. Nova druženja bodo potekala pod skupnim imenom Ženska ruta. Pogovore o prebranem in tudi sicer bosta usmerjali Irena Štusej iz žalske knjižnice in Biserka Neuholt Hlastec iz žalske univerze.

Pomen rute je večplasten; posamezne plasti bomo odkrivali mesečno. Ruta nam bo sinonim za »ženske vseh sort«: ženske kot pisateljice, ženske kot junakinje  v leposlovju, ženske knapovke, ženska enakopravnost, ženske z ruto na glavi, ženska kot približek Ruti, liku iz krščanstva …

Mesečna druženja (prvi četrtek v mesecu):

November: Prvo druženje. Razdelitev branja Pavline Pajk, Zofke Kveder in Luize Pesjak.

December: Predstavitev pisateljic, ki smo jih brali v novembru. Lucija Cestnik iz žalske knjižnice bo predstavila  svoj pogled na ženske junakinje slovenskega leposlovja. Razdelitev decembrskega branja.

Januar: Enakopravnost žensk po svetu. Predstavitev decembrskega branja. Pogovor.

Februar: Ogled izvirnih rut, ki jih bomo prinesli na druženje. Za praznik kulture v februarju si jih bomo zavezali na poseben način in v njih predstavili pesem, del leposlovnega teksta in podobno. Moški člani bodo prinesli svoja pokrivala. Razdelitev februarskega branja.

Marec: Ženske junakinje v svetovnem leposlovju. Ana Karenina, Lady Chatterley …

April: Ženske knapovke. Jože Hribar iz Rudarskega muzeja Zabukovica bo predstavil libojske ženske, ki so delale v rudniku. S sabo bo pripeljal domačinko, ki se še spominja, kakšno je bilo življenje v tistem času.

Maj: Druženje z gostjo v ženskem klepetu, četudi z moškimi. Ime gostje naj ostane skrivnost do meseca maja.

Vabljeni ste, da se nam pridružite. Kadarkoli. Mesečne napovedi dogajanja poznate. Lahko pridete pripravljeni ali pa ne. V vsakem primeru ste dobrodošli.

Irena Štusej

 

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...