Domov » Občinska knjižnica Polzela

Občinska knjižnica Polzela

Grajski trg 1
3313 Polzela

Tel.: 03/703-32-04
skpolzela@zal.sik.si

Čas odprtosti:
ponedeljek od 12. do 19. ure
torek zaprto
sreda od 12. do 19. ure
četrtek od 8. do 15. ure
petek od 8. do 15. ure
sobota od 8. do 12. ure

Julij in avgust:
ponedeljek od 12. do 19. ure
torek zaprto
sreda od 12. do 19. ure
četrtek od 8. do 15. ure
petek od 8. do 15. ure
sobota zaprto

Pričakujeta vas Renata Novak in Irena Štusej.


Občinska knjižnica Polzela

V gradu Komenda, ki v obnovljeni podobi imenitno ohranja detajle prvotne zgradbe, je svoje prostore našla tudi Občinska knjižnica Polzela, ki deluje v sklopu Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Iz skromnih in utesnjenih prostorov v Kulturnem domu na Polzeli, ki pa jim ni bilo mogoče oporekati domačnosti in prijaznosti, se je knjižnica preselila v prostor, v katerem je knjižnično gradivo pregledno in urejeno postavljeno na kar 400 m2. Prostor je opremljen s povsem novo in najsodobnejšo pohištveno in tehnično opremo.
Našim bralcem smo namenili čitalnico s pestrim izborom revij in časopisov; strokovnih in tistih bolj družabne narave. Za poglobljeno delo in študij pa imajo na voljo tudi študijsko čitalnico, opremljeno z vso potrebno informacijsko tehnologijo.

Po vsej knjižnici imajo obiskovalci na voljo mesta z možnostjo brezžičnega dostopa do svetovnega spleta.

Za družine z mlajšimi otroki je še posebno zanimiv otroški kotiček, ki je malim obiskovalcem dostopen brez omejitev. 

Izboru nakupa gradiva se posvečamo z veliko skrbjo in poskušamo zadovoljiti vse starostne skupine: študente, dijake, osnovnošolsko mladino in tudi tiste najmlajše, ki se šele spuščajo v svet črk. 

V Občinski knjižnici Polzela skrbimo tudi za pestro bibliopedagoško dejavnost za otroke: prirejamo pravljične urice, ustvarjalne delavnice. Zelo tesno sodelujemo z Osnovno šolo Polzela in vrtcem. Osnovnošolci prirejajo mlajšim otrokom predstave, za vse generacije pa literarne večere. V sodelovanju z osnovno šolo in tamkajšnjo knjižnico deseto leto nadaljujemo projekt Beremo skupaj, s katerem spodbujamo bralno kulturo z obiski knjižnice in pogovore o knjigah.

Za vse naše bralce in širšo publiko prirejamo strokovna in potopisna predavanja, literarne večere, razstave, predstavitve knjig in druge prireditve.
Občani Polzele so tudi novo knjižnico sprejeli z navdušenjem, in to kljub spremenjeni lokaciji v letu 2011, ko smo z veseljem vpisali 200 novih članov, ki so se pridružili 630 bralcem, ki so prihajali pred selitvijo.

Januarja 2016 je grad Komenda in prostore Občinske knjižnice Polzela oplemenitila bogata zapuščina akademske slikarke Darinke Pavletič Lorenčak, častne občanke Občine Polzela. Občini Polzela sta jo podarila Alenka Tacol, slikarkina hči, in Primož Lorenčak, slikarkin sin. S postavitvijo stalne razstave slikarkinih likovnih del smo ji izkazali spoštovanje in hvaležnost za vse, kar je poosebljala kot človek, vsestranska umetnica ter velika ljubiteljica domačega kraja – Polzele.

Od februarja 2016 v Občinski knjižnici Polzela domuje spominska soba Neže Maurer. Pesnica, pisateljica, novinarka in urednica Neža Maurer se je rodila leta 1930 v Podvinu, nedaleč stran od gradu Komenda. Kljub življenju v Ljubljani je ostala tesno povezana s Polzelo. Občina je v svojo last že pred časom pridobila pesničino rojstno hišo in načrtuje njeno obnovo. Ko pa je v dar dobila še dragoceno zbirko njenih knjig in številnih osebnih predmetov, je poskrbela za ureditev spominske sobe v knjižnici.

Knjižnica v Komendi je brez dvoma ena izmed najlepših v Sloveniji, zato ne odlašajte in jo čim prej obiščite. Čaka vas več kot 20.000 enot knjižničnega gradiva in bibliotekarka Renata Novak, ki se zahvaljuje ter priporoča za sodelovanje in bo priskrbela tudi gradivo, ki ga v polzelski knjižnici ni.

Zapisala Renata Novak, 27. 10. 2018.

________________________________________

Povezave:

Domoznanstvo – Arhiv razglednic –  Polzela z okolico 1, Polzela z okolico 2

Kako so nekoč živeli na območju današnje Občine Polzela

OŠ Polzela – šolska knjižnica

Občina Polzela