Domov » Arhiv prireditev 2019 - Žalec

ŽENSKA, KI PIŠE. Ženska, ki živi od besed. DESA MUCK. Zadnje študijsko bralno druženje Ženska ruta v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

28 maj 2019 Brez komentarja

Ženska ruta je bil naslov letošnjih mesečnih druženj študijsko bralnega krožka, ki ga žalska knjižnica pripravlja v sodelovanju z žalsko univerzo. Ženska je bila povezovalna nit mesečnih branj in pogovorov. Marsikatero plast ženske duše smo privzdignili, najintimnejšo pa smo čuvali za zadnje druženje: žensko, ki piše, žensko, ki živi od besed. V svojem krogu smo gostili pisateljico Deso Muck.

Prišla je v dežju, nasmejana, urejena in predvsem srečna, da je v Žalcu, ker je tu neka posebna energija, je povedala. Z njo je bil mož Igor, ki je okrog nje načaral  nek poseben žar in sij, ki ne zgine. Irena Štusej iz knjižnice in Biserka Neuholt Hlastec iz univerze, ki vsa leta usmerjata branje in pogovore, sta jo napeljali, da je izpovedala intimnost ženske, ki s pisanjem preživlja sebe in svoje otroke. Kako je vse življenje pretežno pisati po naročilu. Kako je, ko te preganjajo roki. Kako je,  ko ne spiš nekaj noči zapored, da ujameš rok. Kako je, kot od ponavljajočih naporov in nenehnega stresa zboliš. Kako je, ko še ljubljeni moški težko razume, da za pisanje potrebuješ samoto, mir, ko potrebuješ razumevanje, da v zanosu pisanja svojih za nekaj časa ne prepoznaš. Na ta način in še na mnoge druge smo Deso spoznavali ta večer. Tudi moža Igorja sva vključevali v pogovor, ni se izmikal. V avtu ju je čakala psička Mila, navajena potrpežljivosti.

Pogovor je stekel tudi med obiskovalci. Bili so ganjeni, da so z njo. Pehtranova in orehova potica sta tako močno dišali sredi kroga, v katerem smo sedeli, da je Desa sama prosila, če jo sme poskusiti kakšen kos, saj je vonj neznosno mamljiv. Ja, tako sproščeno je bilo uro in pol.

Desa je bila jagoda na vrhu torte, dežna kapljica, ki umije okno. Bila je del nas, najlepši možen zaključek bralnih druženj.

Naslednjo sezono se nam lahko pridružite oktobra 2019. V času do takrat bomo izbrali temo novih pogovorov. Nekaj je k temu namignila tudi Desa.

Irena Štusej

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...