Domov » Arhiv prireditev 2017 - Žalec

ZAPRAŠENI HMELJ – marčevsko srečanje bralnega kluba – gost Matjaž Anžur, vitez Volk Turjaški

2 marec 2017 Brez komentarja

Druženje bralnega kluba Medobčinske splošne knjižnice Žalec in Upi Ljudske univerze Žalec je bilo tudi v marcu v znamenju hmelja. Člani so pripovedovali svoje hmeljske zgodbe, spomnili so na nekatere ljudi v lokalnem okolju, ki so delovali v povezavi s hmeljem. Našli smo Hmeljarsko pesem Amalije Pirh iz Žalca, zgodbo o zelenem prstanu Stanke Bukovnik,  izgubljenem v hmelju, in še druge.

V drugem delu druženja je bil gost zgodovinar Matjaž Anžur, vitez Volk Turjaški. V knjižnici imamo njegovo knjigo Zgodovina slovenske mitologije, povabili pa smo ga kot pivovarja. Prvo pivo je začel variti pred sedmimi leti na gradu Struga pri Otočcu, kasneje pa na gradu Mala Loka. Pivu je bilo ime Volk Turjaški.

Zadnji čas ga lahko srečamo tudi v Žalcu. V Zelenem hramu, majhni gostilni s ponudbo nekaterih jedi, ki vsebujejo tudi hmelj, ima ročno pivovarno. Tu Matjaž Anžur na stari način vari pivo Žalčan. Ponudba gostilne naj bi se dopolnjevala s ponudbo Fontane piva, čeprav je od nje nekoliko oddaljena.

Njegovih zanimivih zgodb je bilo kar nekaj, segle so tudi v mitologijo Slovencev.

Vabimo na srečanje v aprilu, ko bodo z nami novi zanimivi gostje, tako ali drugače povezani s hmeljem.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...