Domov » Arhiv prireditev 2017 - Žalec

ZAPRAŠENI HMELJ – bralno druženje v aprilu – v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI – Ljudske univerze Žalec

6 april 2017 Brez komentarja

Na zadnje delovno srečanje to sezono (v maju bo zaključno druženje) smo povabili Pavlo Gostečnik, nekdanjo hmeljarsko princeso in dolgoletno tajnico Društva hmeljarskih starešin in princes Slovenije, povabili smo tudi Marjeto Brunšek in Mihaelo Anclin, ki sta na UPI-ju vodili tečaj obirovskih južin oz. tradicionalnih jedi Spodnje Savinjske doline. Pri prepletanju ugotovitev s tečaja in spominov na nekdanje in sodobnejše izbore hmeljarskih princes, so se nam v ideje zbistrile nekatere zamisli. Glede na to, da je Fontana piva razživela dogajanje v Žalcu in da v hmeljarsko mesto prihajajo od vsepovsod, za dopolnitev ponudbe predlagamo:

  • V Medobčinski splošni knjižnici Žalec imamo domoznanski oddelek z bogatimi raznovrstnimi zbirkami, med njimi tudi zbirko na temo hmeljarstva. Oddelek je odprt v času odprtosti knjižnice, vodja Karmen Kreže pa usmerja in svetuje pri iskanju raznovrstnega gradiva.
  • V okolici Fontane piva je dovolj prostora, kjer bi lahko stale začasne kulise za uprizarjanje iger, skečev, komedij in podobnega na temo hmeljarstva (npr. Halo, obirovke so tu! v izvedbi Kulturnega društva Gomilsko). Tega je zagotovo veliko. Dogajalo bi se določeno uro, da ne bi bilo treba vedno znova oglaševati, dogajanje oz. izvajalci določenega dne pa bi bili predstavljeni na panoju v parku. Morda tudi mesečni napovednik.
  • Kulinarična ponudba Žalca in okolice bi morala vsebovati jedi, ki so jih predstavili na tečaju na UPI-ju: obirovske južine. Manjkati ne bi smele predvsem tople kumare z zabeljenim stročjim fižolom. Obiskovalci zagotovo ne bodo iskali mehiškega lonca in podobnega, ampak jed, ki je značilna za prehranjevanje v času obiranja hmelja in jo imajo radi tudi otroci. Gostincev je kar nekaj, ki bi lahko preusmerili ponudbo.
  • Pokušina piv je sicer namenjena odraslim, a vendar prihajajo z njimi tudi otroci. Tudi zanje je potrebno poskrbeti. Mlade družine odhajajo tja, kjer so dejavnosti tudi za otroke. Niso dovolj le igrala, potrebna je animacija, igre, risanje hmeljne kobule npr., iskanje zaklada, učenje pesmic in podobno.

Idej je še več, a saj nekatere prihajajo tudi od drugih, kar je razvidno iz letošnje ponudbe.

V maju zaključujemo naša druženja, ki so bila to sezono predvsem v znamenju hmelja, za naslednjo sezono pa načrtujemo spet bolj študijsko obarvana srečanja.

Vabljen vsi, ki se želite družiti v pogovorih o branju.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...