Domov » Arhiv prireditev 2024 Žalec

Zaključno bralno druženje z Almo Karlin v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

13 junija 2024 Brez komentarja

Zadnje bralno druženje v sezoni 2023/2024 smo z bralci preživeli v Celju v druženju s spominom na Almo Karlin, celjsko popotnico in pisateljico.

Druženja s knjigo so tudi to sezono potekala enkrat mesečno v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec, pogovore o branju pa sta usmerjali Irena Štusej iz knjižnice in Biserka Neuholt Hlastec iz univerze.

Zaključno druženje skoraj vedno preživimo zunaj, izven običajnih prostorov druženja. Letos smo se zbrali ob kipu Alme Karlin na Krekovem trgu v središču Celju. Bronasti kip sta si zamislila in ga izdelala Ana Ćetković Vodovnik ter njen mož Vasilije Ćetković – Vasko, akademski kipar. Kip sta Celju podarila. Ponazarja odhod Alme Karlin na železniško postajo. V rokah nosi Eriko, znameniti pisalni stroj. Postaja je sicer v nasprotni smeri, vendar pravijo, da je Alma postavljena tako, kot da se je še zadnjič ozrla proti Celju. Nastanek kipa je predstavila bibliotekarka iz domoznanskega oddelka žalske knjižnice Karmen Kreže.

Pot smo nadaljevali do Kvartne hiše, kjer je nekdaj živela Sofija Hess, ljubica Alfreda Nobela. V zgornjih prostorih hiše so postavljene lutke znanih Celjanov, kolikor jih je nastalo doslej, nastalo pa naj bi jih trideset. Izdeluje jih kipar Ciril Hočevar v svojem ateljeju v Preboldu, vse po naročilu Turističnega in kulturnega društva Celje. Med do sedaj izdelanimi je tudi lik Alme Karlin v svoji značilni pozi za pisalnim strojem.

V dvorcu Stara grofija v Celju je v okviru Pokrajinskega muzeja Celje odprta stalna spominska razstava, ki prinaša predmete in utrinke s potovanja Alme Karlin po svetu. Nešteto drobnih in nič manj večjih predmetov pritegne naš pogled. Predvsem pa navduši beseda kustosinje Andreje Klinc, ki predstavi njeno življenje.

Zaključnega druženja sta se udeležili tudi gospa Franja Centrih, direktorica UPI Ljudske univerze Žalec in gospa Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec.

Druženje smo zaključili ob kavi, slaščicah in klepetu.

Pred nami je poletje, a tudi jesen bo kmalu. Lahko ste z nami že oktobra 2024, ko začenjamo novo sezono bralnih druženj.

Besedilo: Irena Štusej

Fotografije: Jolanda Železnik

Deli vsebino na facebook-u...