Domov » Arhiv prireditev Žalec 2012

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE ZA ODRASLE Savinjčani beremo

14 maj 2012 Brez komentarja

Kaj vse se dogaja v najtišji uri vsakega od nas, je nemogoče povedati. V najtišji uri je čas duše in je čas telesa pod težo neba. V svoji tišini potujemo v globine, včasih z naročjem kamenčkov, včasih s krivdo. A prvotno besedilo življenja nam govori, kako je kljub vsemu čas prijaznejši kot je bil, naj ne tožimo preveč, da ne preslišimo šepeta rdeče zofe. Če ne drugo, nas bodo ljubezen, bližina in prijateljstvo zapisali v knjigo vseh stvari. Zaradi tega nam na koncu vsega ne bo treba reči n i s e m.

Čeprav vas je v mesecih branja povezovala le tišina, kajti toliko posameznikov je nemogoče zbrati v pogovor o knjigah, so bili glasnejši zapisi o prebranem. Ne da se vsega zajeti in povzeti v eno misel. Z vsakim, ki je ta večer sedel v dvorani, je sedel nekdo, ki je zapisal nekaj s svoje kože, iz  svoje duše, nekaj, kar bi bilo vredno slišati na glas.

V času branja je najbrž marsikdo oblekel Prešernove hlače in postal nekoliko satičen in kritičen do izbora branja. Vemo, da bo že naslednjo sezono morda lahko nabiral iz nabora knjig, ki se mu bodo bolj prilegale.

Včasih kdo ne verjame, da lahko toliko ljudi druži nekaj tako samotnega kot je branje. A vendar s knjigo ne moreš biti tako osamljen kot si včasih v množici ljudi.

Letos je bilo v projekt včlanjenih 228 članov iz šestih občin Spodnje Savinjske doline. Prek 200 obiskovalcev je na zaključni prireditvi pozdravila direktorica knjižnice Jolanda Železnik, bralce je duhovito nagovoril tudi župan Občine Žalec Janko Kos, nakar je o posebnostih letošnjega branja nekaj misli povedala tudi vodja projekta Irena Štusej.

Glasbeni gost je bila vokalno instrumentalna zasedba Tristan, osrednja gostja pa dr. Mira Delavec. Simpatična gostja je deset let proučevala življenje prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske. Napisala je obsežno študijo Moč vesti, bralci pa so v projektu brali ljubezensko zgodbo med Josipino in Lovrom Šepet rdeče zofe. Mira Delavec je na oder prišla v svečani opravi iz časov Josipine Turnograjske. V polurnem programu je zbrane nagovorila kot Josipina, kasneje pa je o njej tudi pripovedovala…..

Gostje večera so bili tudi Dušan Merc, Nada Polajžer, Saša Lavrinc (hči pesnice Saše Vegri) in Nuša Ilovar. Mnogi so bralcem zaradi odsotnosti poslali pozdrave: Ljerka Bizilj, Saša Pavček, Dušan Jovanovič, Alenka Puhar …..

Po uradnem delu je bilo v avli Doma II. Slovenskega tabora  Žalec druženje, ki je trajalo še dolgo v večer…

Projekt je podprl LEADER program in je del Načrta izvedbenih projektov za leto 2011 Lokalne akcijske skupine Spodnje Savinjske doline.

  

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!