Domov » Arhiv prireditev Polzela 2013

Vsi moji dnevi so sobote: Neža Maurer

20 december 2013 Brez komentarja

V petek, 20. decembra 2013, smo v Občinski knjižnici Polzela gostili Nežo Maurer. Obisk častne občanke, ki je tudi pesnica, pisateljica, Slovenka leta 2008 in še marsikaj, je bilo v prazničnem decembru posebno darilo vsem, ki jo imamo radi, saj nas njena prisotnost bogati, njena duhovitost in iskrivost pa tako prijetno ogrejeta. Okrog 50 obiskovalcev je z navdušenjem spremljalo pogovor, ki ga je vodila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Rdeča nit pogovora je bila njena najnovejša pesniška zbirka Vsi moji dnevi so sobote, ki je izšla pri MIŠ Založbi, uredil pa jo je Peter Kolšek. Pesmi v knjigi – 54 jih je – so razdeljene v tri razdelke: Semena, Snežinke in Travice. Semena poganjajo življenje. Iz njih lahko zraste nekaj tako velikega, kot so drevesa. Hkrati so semena za smrt. Razdelek Snežinke vsebuje največ pesmi, ki pripovedujejo o konkretnih dejstvih in dogodkih pesničinega sedanjega življenja. Najbolj božajoče, lirične, tihotne, kratke kot dih in krhke kot trava, kar jih je Neža Maurer napisala v zadnjem obdobju, pa so zbrane v zaključnem razdelku. Kljub poznemu času življenja pesnica ne uporablja besed o smrti, pač  pa besede o ljubezni in velikem miru, kajti z njuno pomočjo kroži okrog sveta. Pesmi govorijo torej o ljubezni, so hvalnica življenju. Pravzaprav ima ljubezen v njeni poeziji vedno svoj dom.

Uvodoma je gostjo pozdravil župan Občine Polzela Jože Kužnik, ki ji je za njen 83. rojstni dan podaril njen portret, ki ga je naredil Vid Hanžič. Zapel ji je Andraški oktet. Njihovo ubrano petje jo je tako navdušilo, da se ji je orosilo oko. Posebno presenečenje zanjo je bila torta, darilo Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Ko je odhajala domov, je povedala, da je bila ta večer srečna in da je bilo prekrasno.

Bibliografija Neže Maurer je zelo obsežna: obsega pesmi in prozo za otroke in odrasle, dramska besedila, prevode, uglasbene pesmi, na osnovi njenih pesmi je bilo posnetih sedem kratkometražnih filmov, njene pesmi so prevedene v veliko tujih jezikov, celo v japonščino in švedščino. Nekaj nad 80 njenih otroških iger in oddaj so izvajale radijske postaje Ljubljana, Zagreb, Novi Sad in Sarajevo. O njej sta posneta dva filma, z njo so opravili ogromno intervjujev … Je prejemnica zlatnika poezije za življenjsko delo, nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta 2010 in mnogih drugih nagrad. Kar v zadnjem mesecu je izdala dve knjigi: Veste, kdo je Čeri? In Vsi moji dnevi so sobote.

Neža Maurer pravi, da so knjige tiste, ki nas povezujejo, zato so si zbrani ogledali tudi kratek film, ki  je nastal ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic na pobudo Medobčinske splošne knjižnice Žalec, v katerem sta nastopila tudi Neža Maurer in župan Jože Kužnik. Oba imata zelo dragoceno mnenje o knjigah.

Zalesnikova Nežika, Neža Maurer, pušča neizbrisen pečat v slovenskem literarnem prostoru  in neizbrisno sled v svojem rojstnem kraju. Vedno  znova smo je veseli na Polzeli in vsakokratno druženje z njo mine čisto prehitro. Obljubila je, da prihodnje leto spet pride.
 

 

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!