Domov » Arhiv prireditev 2016 - Prebold

Večer na Zofi: Bilo je nekoč v Preboldu – Kino

9 februar 2016 Brez komentarja

V sklopu Večerov na Zofi je v torek, 9. februarja 2016, v Občinski knjižnici Prebold v soorganizaciji JSKD Žalec in MSK Žalec potekal nadvse pester večer. Ob zaključku projekta Kino (o)živi smo odprli dokumentarno razstavo, ki bo na ogled do 8. marca 2016 (v času odprtosti knjižnice), spremlja pa jo tudi izdaja kataloga z naslovom Kino na Slovenskem: Kino (o)živi, Prebold.

Vodja in koordinatorica projekta Katja Huš je predstavila celoten projekt, potek dela, najdbe in ugotovitve o zgodovini kina v Preboldu. Potem ko je ekipa projekta preteklo zimo v sodelovanju med Slovensko kinoteko, Občino Prebold in KUD Svoboda Prebold v prostorih nekdanjega preboldskega kina ponovno zavrtela filmske kolute, so v kraju zbirali tudi gradivo in informacije o zgodovini tega lokalnega kina. Brskali so po arhivih, starih časopisih, zasebnih zbirkah, se pogovarjali z domačini in zapisovali njihove spomine.

Na torkovi prireditvi smo delček teh spominov obudili z navzočima pričevalcema, ki sta se nostalgično vrnila v čase, ko je bil kino za Preboldčane ena izmed redkih dostopnih zabav. »Sploh ni bilo govora, da se ne bi šlo v kino, Prebold je res živel, in ljudje s krajem,« je povedala Ida Ocvirk. Vedno polne dvorane se je spomnil tudi Dušan Fric. Njegovi najzgodnejši spomini obiskovanja predstav sežejo v čas druge svetovne vojne, ko je bila njegova mama blagajničarka v kinu. Takrat se je lahko prikradel v projekcijsko kabino in »čez linco gledal filme«. Leta 1952 je postal kinooperater in filme vrtel naslednjih deset let.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...