Domov » Arhiv prireditev 2022-Prebold

V preboldski knjižnici razstava likovnih del Antona – Zvoneta Holobarja

2 februar 2022 Brez komentarja

Razstavljanje likovnih del je tudi v knjižnicah dobrodošel način komunikacije med ustvarjalci in ljubitelji umetnosti, obenem je to zanimiva popestritev knjižničnega prostora. V Občinski knjižnici Prebold je v času njene odprtosti od 2. do 26. februarja 2022 na ogled razstava z naslovom »Moje slikarije« avtorja Antona – Zvoneta Holobarja.

Razstavljavec Anton – Zvone Holobar se nam predstavlja z deli, ki so nastala v zadnjem desetletju. Industrijski oblikovalec po poklicu se je začel s slikanjem, risanjem in kiparjenjem intenzivno ukvarjati po upokojitvi. Je eden izmed aktivnejših članov likovne sekcije Kulturno-umetniškega društva (KUD) Žalec in dolgoletni član Kulturnega društva Vrba iz Vrbja, v katerem sodeluje predvsem pri scenski dejavnosti. Njegovo veselje in nekatera znanja s področja likovne umetnosti izvirajo iz njegove poklicne poti, ki jo je začel v Keramični industriji Liboje in jo nadaljeval skoraj 40 let v Gorenju. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj s področja industrijskega oblikovanja, inovacij in kulture.

Mag. Uroš Potočnik, akademski slikar in mentor likovne sekcije KUD Žalec, je o razstavi zapisal: »Anton – Zvone Holobar v svojem likovnem ustvarjanju prisega realizmu. Njegov odnos do sveta, v katerem živi, je jasen. V svojih delih ga želi natančno, kar se da verno predstaviti in ponuditi na ogled gledalcu. Skozi leta so njegove slike tehnično vedno bolj dovršene. Pri tem mu pomagajo njegov zvesti pomočnik fotoaparat, ostro oko, vztrajnost in čut za podrobnosti. Sveta vizualno za zdaj ne želi spreminjati in mu vnašati dodatnih simbolov ali ekspresivnih vrednosti. Obstajajo pa tudi želje, da bi se to kdaj vsaj poskusno spremenilo in bi se odprle poti v kakšen drugi svet. Motive si išče in izbira sam, in to je eden izmed ključnih dejavnikov za njegov način izražanja. Nabor motivov na tej razstavi je zelo pester. Poleg portretov ljudi in živali so tu še krajina, industrijska krajina, interjerji, tihožitja … Barvne tehnike so olje, akril, akvarel, kolaž …«

 »Kdaj pa kdaj si dovolim tudi izlet iz slikarskega v kiparski svet. Ohranjanje kakšnega starega, na videz neuglednega kosa lesa lahko da novo kakovost in odkrije čarobne lesne vzorce, razkrite s starimi tehnikami politure. Mrtvi les ponovno zaživi v modernejši obliki in ponudi domovanje drobni sovi. Večni krog,« je ob postavitvi razstave še povedal njen avtor.

 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...