Domov » Arhiv prireditev 2022 - Žalec

Utrip domoznanstva z družino Galič

5 maj 2022 Brez komentarja

Na majskem Utripu domoznanstva, 5. maja 2022, smo v Občinski knjižnici Žalec gostili družino Galič, ki je z dušo in srcem predana glasbi.

Priljubljeni družinski ansambel Galič je nastal leta 1992, ko je vsa družina »poskusno« nastopila na nekaj prireditvah in požela navdušenje poslušalcev. Sestavljajo ga Jože Galič z ženo Cito in dvema otrokoma, Katarino in Markom. Že leta 1988 je pevski del Ansambla Slovenija izdal kaseto božičnih pesmi, na kateri je nadvse uspešno gostovala tudi takrat komaj sedemletna Katarina. Po vrsti koncertov in snemanj se je leta 1992, ko se jim je pridružil tudi sin Marko, rodila glasbena skupina Družina Galič. Kljub šolanju in osamosvojitvi otrok tercet družine Galič s svojimi ubranimi glasovi in bogatimi izkušnjami, pridobljenimi v več kot četrt stoletja dolgem delovanju, še vedno nastopa. Zadnjič so zapeli v popolni sestavi leta 2013 v Nazarjah, nato se je Marko odpravil na doktorski študij na drugi konec sveta, v Auckland na Novo Zelandijo, leta 2015 pa mu je sledila tudi Katarina, ki je svojo novo pot začela v Melbournu v Avstraliji. Po devetih letih so se ponovno srečali in zapeli ter predstavili knjigo Cita: s citrami po lestvici življenja, avtorja Jožeta Galiča.

V pogovoru sta voditeljici Karmen Kreže in Tanja Pilih odkrili le nekaj zanimivosti iz knjige, ki je bogata s fotografijami in podatki ter vsebuje mnogo zanimivosti. Opisuje Citino otroštvo, ki ga je preživela v Mariji Reki, šolanje, sodelovanje pri Ansamblu Slovenija, gostovanja po Sloveniji in svetu ter tridesetletno obdobje nastopanja družine Galič.

Petje je neprecenljiva vrednost kulturne dediščine in je ključ v prihodnost iz preteklosti. Za to kulturno dediščino skrbi tudi družina Galič. Želimo jim veliko uspeha pri njihovem ustvarjanju in da se čim večkrat srečajo.

Tanja Pilih

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...