Domov » Arhiv prireditev 2023 Žalec

Utrip domoznanstva: Ustvarjalci razglednic Žalca

6 novembra 2023 Brez komentarja

Ste se kdaj vprašali, kakšna je zgodba, ki stoji za razvojem razglednic? Razvoj razglednice sta pogojevala tako napredek tiskarstva kot tudi razvoj fotografije. Seveda pa je za vsem tem stal človek. Kdo so bili tisti, ki so ustvarjali razglednice Žalca, nam je na novembrskem Utripu domoznanstva pojasnil Veni Ferant, predsednik Filatelističnega društva Žalec in avtor razstave Ustvarjalci razglednic Žalca.

Med drugimi je izpostavil Umetniško tvrdko Karla Scwidernocha z Dunaja, prav tako z Dunaja delavnico Weiss & Dreykurs, Atelje Apolon Celje Srečka Magoliča, fotografa Wolfganga (Bolfenka) Fodermayerja iz Žalca, podjetje Franza Knollmülerja iz Gradca in podjetje Karla Glantschnigga prav tako iz Gradca, fotografe Vekoslava Kramariča, Mirka Pečarja in Josipa Pelikana ter podjetji Reklamservis iz Žalca in Fotolik Celje.

Razstava na zanimiv način kaže na drugačen, nov vpogled preučevanja razglednic in s tem dopolnjuje zgodbo o razvoju »kartončkov s sliko«. Venija radovednost še vedno žene, zato se že veselimo njegovih prihodnjih predavanj in razstav.

Besedilo: Karmen Kreže

Fotografije: Darko Naraglav in Tanja Pilih

Deli vsebino na facebook-u...