Domov » Arhiv prireditev 2020 - Prebold

Utrip domoznanstva: Medobčinsko društvo Sožitje Žalec – sprehod skozi čas

28 januar 2020 Brez komentarja

V torek, 28. januarja 2020, se je v Občinski knjižnici Prebold na prireditvi Utrip domoznanstva predstavilo Medobčinsko društvo Sožitje Žalec. O 47 letih delovanja društva, ki šteje več kot 210 članov, so spregovorili: častni član Rihard Kopušar, predsednica Ivanka Venišnik, vodja socialnih programov Karla Jeromel Rednak, članici Eva Venišnik in Monika Stergar ter prostovoljka Lilijana Kač. Z gosti se je pogovarjala Lea Felicijan, večer pa so s plesom in deklamacijami obogatili člani društva ter s petjem Bernarda Plavec. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak.

Društvo vključuje osebe z motnjami v duševnem razvoju in njihove družinske člane iz spodnjesavinjskih občin (Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko, Žalec), povezuje se v mrežo več kot 50 tovrstnih društev v Sloveniji. Približevanje društva v vsa okolja in čim večje poznavanje dejavnosti, ki jih v društvu lahko ponudijo, sta bili tudi povod za sprehod skozi čas v preboldski knjižnici. Beseda je tekla o programih, ki jih društvo izvaja (vseživljenjsko učenje v sklopu varstveno-delovnih centrov, usposabljanje in opolnomočenje družin, športno-rehabilitacijski programi, organizacija in izvajanje posebnih socialnih aktivnosti); izpostavljene so bile razne oblike aktivnosti (plesno-pevska skupina Čokoladke, Bralčki, kino klub, joga, hipoterapija, pohodi, izleti, pikniki, seminarji). K ozaveščanju o delovanju društva pripomore tudi bogata založniška dejavnost v obliki rednih tematskih zbornikov Zveze Sožitje.

Vodilna nit večera je bila, da se vsak izmed nas dotika ljudi. Skozi čas pa se spreminja način dotikov do ljudi, ki imajo enake potrebe in vrednote, pa vendar le drugačne poti. Pot spreminjanja miselnosti do drugačnosti se tlakuje počasi, toda z neprecenljivim spoznanjem, da se ob razumevanju drug drugega naučimo razvijati čut do sočloveka, naučimo se solidarnosti, zaupanja in zadovoljstva z malenkostmi.

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...