Domov » Arhiv prireditev 2024 Žalec

Utrip domoznanstva: Kulturno društvo Petrovče se predstavi

27 februarja 2024 Brez komentarja

Kulturna društva po Spodnji Savinjski dolini imajo bogato in dolgo zgodovino. Tudi kultura v Petrovčah, ki sega vse tja do začetkov dvajsetega stoletja, ko so se krajani zbirali v različna združenja in skupine. Kulturno društvo Petrovče, ki smo ga v torek, 27. februarja 2024, povabili na Utrip domoznanstva v Občinsko knjižnico Žalec, letos praznuje že 48 let delovanja. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj smo v goste povabili predsednico Violeto Šket, vodjo sekcije za literaturo Jasno Sraka in vodjo Folklorne skupine Kobula Alenko Šaver.

Več o zgodovini in razvoju društva, njegovih sekcijah in delovanju nam je povedala predsednica Violeta Šket. Predstavila je tudi prireditve, na katerih sodelujejo, prepoznavne so njihove proslave ob kulturnem dnevu, materinskem dnevu in dnevu žena, aktivno sodelujejo tudi pri praznovanju krajevnega praznika. Folklorna skupina Kulturnega društva Petrovče je začela delovati septembra 2011. Da je glavni cilj delovanja folklorne skupine ohranjanje štajerskih folklornih običajev, plesov in pesmi, nam je povedala Alenka Šaver. Predstavila nam je posebnosti štajerskih plesov in lepih noš članov društva, ki so na ogled na razstavi. V društvu je dejavna tudi literarna sekcija, katere vodja je Jasna Sraka, ki nam je predstavila delovanje sekcije že od začetka in njeno povezanost s knjižnico v Petrovčah. Članici sekcije Pavla Gostečnik in Irena Srebot Črepinšek sta pogovor popestrili z interpretacijo dveh pesmi, obiskovalci pa so bili navdušeni tudi nad tremi ljudskimi plesi, ki so jih zaplesali člani Folklorne skupine Kobula.

Velik del ljubiteljske kulture temelji na entuziazmu in prostovoljnem delu mnogih posameznikov, tako je tudi v Kulturnem društvu Petrovče. Vsem članom društva želimo veliko uspeha še naprej.

Tanja Pilih

Fotografije: Pavla Gostečnik, Primož Sraka

Deli vsebino na facebook-u...