Domov » Arhiv prireditev 2018 - Žalec

Utrip domoznanstva: 87. pehotni polk

9 april 2018 Brez komentarja

Na aprilskem Utripu domoznanstva smo odprli gostujočo razstavo »87. pehotni polk«. Lansko jesen, ko smo zaznamovali stoto obletnico konca bojev na soški fronti, so moči združili v Zgodovinskem arhivu Celje in Osrednji knjižnici Celje ter med septembrom in novembrom v počastitev omenjene obletnice pripravili niz dogodkov. Zvrstila so se številna predavanja, Janja Jedlovčnik in Srečko Maček iz osrednje celjske knjižnice pa sta pripravila avtorsko razstavo o polku, ki je deloval na njihovem domoznanskem območju.

Gradivo za namen razstave in razstavnega kataloga so odstopili številni posamezniki in ustanove – med njimi tudi naša Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

Razstava, ki zadnjega pol leta gostuje po ustanovah v nekdanjem nabornem območju polka v obdobju Avstro-Ogrske, nas ob zgodovini 87. pehotnega polka popelje vse od njegove ustanovitve leta 1883 do bojišč Balkana, Galicije, Tirolske in Škabrijela na soški fronti. Tam so se borili ter svoja življenja pustili številni fantje in možje. Tudi iz naših domačih krajev. Zgodovino 87. pehotnega polka, ki je prikazana skozi razstavo, nam je približala Janja Jedlovčnik, soavtorica razstave.

S pesmijo so nas v čas soške fronte popeljali pevci Moškega pevskega zbora Kulturnega društva Mozirje, ki deluje pod vodstvom Antona Perka. Zapeli so nam »Polje, kdo bo tebe ljubil« skladatelja Alojzija Mihelčiča, »Oj, Doberdob« skladatelja Zorka Prelovca in »Junaki regimenta št. 87« avtorja Karla Linharta.

Odlomek iz dela »Gadje gnezdo« avtorja Vladimirja Levstika, za katerega prizorišče je izbral vas Andraž nad Polzelo, kraj avtorjeve prve mladosti, ki jo pretresa prva svetovna vojna, je interpretiral Srečko Maček, soavtor razstave.

Razstava bo na ogled v Medobčinski splošni knjižnici Žalec do 5. maja 2018, v času odprtosti knjižnice.

Karmen Kreže

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...