Domov » Arhiv prireditev 2017 - Braslovče, Arhiv prireditev 2018 - Braslovče

Urška Veber: DOBRODOŠLI NA KROVU – življenje in delo na ladji

13 november 2018 Brez komentarja

V torek, 13. novembra 2018, je bila v Občinski knjižnici Braslovče naša gostja prva častnica Urška Veber, poveljnica ladij z bruto tonažo 3000 ton ali več. Urška je 30-letna domačinka iz Braslovč, ki dela in živi na morju.

Po končani Srednji strokovni in poklicni šoli v Celju se je vpisala na Fakulteto za pomorstvo in promet, smer Navtika. Med študijem je podrobno spoznala teorijo pomorstva in si pridobila mnogo znanja z različnih področij. Praktične izkušnje v času študija je nabirala na šolskem simulatorju in na šolskem plovilu Slovenija. Tri mesece po končanem študiju se je prvič vkrcala na ladjo, MV Tamar.

Želja po delu na ladji je bila v njej že od rane mladosti. Kdaj natančno se je pojavila, ne ve. Ve pa, da je bila že kot otrok navdušena, ko je na morju opazovala ladje, ki so plule v daljavi. V srednji šoli se je želja po delu na ladji samo še povečala in tako je vso pozornost namenila temu cilju.

Delo ladijskega častnika je zelo dinamično in polno dnevnih izzivov, ki naredijo življenje razburljivo, raznoliko ter predvsem zanimivo. Biti pomorščak zanjo ni samo služba ali poklic, temveč tudi način življenja. Razlog za to je predvsem v tem, da dve tretjini leta preživi na ladji, kjer je okolje povsem drugačno, čeprav enako kot na kopnem. Glavna razlika je predvsem v številu ljudi (posadka šteje med 19 in 20 oseb) ter v delu in odgovornostih, ki jih ima vsak posameznik. Število zadolžitev in odgovornosti se viša in veča z rangom oz. činom, ki ga ima posameznik na ladji.

Upravljanje ladje v času navigacije, ravnanje s tovorom in zlaganje tovora (organizacija pretovornih operacij), nadzorovanje delovanja ladje in organizacija dela ter vzdrževanja ladje, pregledi in vzdrževanje protipožarne opreme ter opreme za reševanje, izobraževanje kadetov na ladji, organizacija in naročanje potrošnega materiala in rezervnih delov za palubni del ladje, vodenje in organizacija pravilnega shranjevanja in izkrcavanje smeti in odpadnih materialov je le nekaj njenih zadolžitev. Izredne razmere lahko dodajo še veliko drugih.Vesela je, da ji delo daje možnost, da sama sebe dnevno preizkuša in sama sebi ter drugim dokazuje, česa je sposobna in česa smo sposobne ženske. Prav tako ji delo daje idealno priložnost za pridobivanje novih izkušenj, za potovanje po svetu in tako spoznavanje novih ljudi, krajev ter različnih kulturnih in običajev.Sama sebe ima za organizirano osebo, za katero takrat, ko je na ladji, velja, da je deloholik. Prav tako je po naravi zelo radovedna in trmasta oseba. Zaradi dela na ladji pa izjemno ceni timsko delo, saj v njenem poklicu brez tega preprosto ne gre.

Do zdaj se je vkrcala in uspešno izkrcala že šestkrat. Želimo ji, da bo teh življenjskih dogodivščin še veliko in da bo kakšno znova delila tudi z nami.

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...