Domov » Arhiv prireditev 2022 - Žalec

ŠTUDIJSKO BRALNO DRUŽENJE v maju – v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

19 maj 2022 Brez komentarja

Majsko bralno druženje v žalski knjižnici je bilo v znamenju čuječnosti, nadvse modne in pogosto uporabljene besede v tem času. Ko bo šla beseda v zaton, bomo vseeno še govorili o tem, kar pomeni, to je o pozornem doživljanju, opazovanju, poslušanju in podobnem. Le besedo bomo morda spet našli novo, ker se pač radi igramo z jezikom in si umišljamo ušesu dopadljive besede.

Na mizi sta bili dve knjigi, in sicer Deklice brez gnezda avtorice Danice Vidmar in Spodbude Sanele Banović. Govorili smo o družinskih skrinjah, s katerim podedujemo vse, kar so vanje odlagali naši starši in drugi predniki; od travm, tesnobe, jeze, zagrenjenosti, nemoči in podobnega. Od nas je odvisno, ali bomo ohranili življenjski vzorec, ki uhaja iz skrinje, ali pa se bomo z njim soočili in skušali spremeniti tisto, kar nam onemogoča, da polno zaživimo. Danica Vidmar sporoča, kako je s pomočjo družinskega terapevta Jasperja Juula opravila s svojo skrinjo in kako je v odraslosti zaživela s svojima hčerama.

Sanelo Banović spremljamo od tistega dne, ko je Slovencem svetovala tri ključne stvari za zdravo življenje, to so objem, dotik in poljub, kasneje še druženje, spolnost in spanje, ko je svetovala vsem, naj se raje namesto antidepresivov odločijo za druženje s Slovenci. V njenih Spodbudah beremo o njenem delu, beremo zgodbe njenih bolnic in bolnikov, njene nasvete, ki jih deli tako prepričljivo, da tudi naše druženje ni minilo brez vsaj enega objema. Ugotavljamo, da Slovenke in Slovenci potrebujemo motivatorje, ki nam vsakič na nov način povedo, da se lahko na ulici objamemo, če tako čutimo, da je energija, ki se pri tem sprošča, zdravilna. Smo poskusili.

V maju beremo poezijo. Raznovrstno. Nekje na odprtem in zračnem prostoru bomo v juniju predstavili pesmi, ki jih bomo začutili, in se dogovarjali o naših prihodnjih druženjih v jeseni.

Pridružiti se nam smete kadarkoli.

Irena Štusej

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...