Domov » Arhiv prireditev 2022 - Žalec

Strokovno predavanje: Ivan Esenko o čebelah in okolju

12 april 2022 Brez komentarja

Da bi lahko nahranili naraščajoče svetovno prebivalstvo, potrebujemo vedno več hrane, ki mora biti za zagotavljanje človeškega razvoja in dobrega počutja raznolika, uravnotežena in kakovostna. Čebele slovijo po svoji vlogi za zagotavljanje visoko kakovostne hrane in tudi drugih izdelkov, ki jih uporabljamo v zdravstvu ter drugih panogah. Poleg tega imajo čebele še veliko večji pomen. Čebelariti pomeni slediti čebelam, se prilagajati zakonitostim njihovega življenja in to spretnost sobivanja obrniti tudi sebi v prid.

Da bomo še bolj ozavestili pomen čebel, ki ga imajo na nas in naše okolje, smo v sklopu projekta »Čebela bere med«, ki ga izvajamo ob finančni podpori Republike Slovenije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v žalsko knjižnico 12. aprila 2022 povabili Ivana Esenka, ki je naravi zapisan že od malih nog. Posebno dejaven je pri preučevanju živalstva in njegovega pomena v vrtni ekologiji, o čemer je napisal vrsto poljudnih in strokovnih člankov. Ukvarja se z naravoslovno fotografijo, predvsem s portretiranjem živali.

Karmen Kreže je gosta po uvodnem pozdravu povabila k besedi. Najprej je predstavil pred kratkim izdano knjigo Svet opraševalcev, ki jo je ustvaril kot soavtor. Razložil je medsebojne odnose med opraševalci in rastlinami, ki jih ti oprašujejo. Vendar opraševalke niso samo medonosne čebele, nepogrešljive so tudi druge žuželke: čmrlji, čebele samotarke, metulji in naključni obiskovalci cvetov. Poudaril je pomen hotela za žuželke, ki si ga lahko z malo spretnosti naredimo tudi sami doma.

Karmen Kreže

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...