Domov » Arhiv prireditev 2018 - Žalec

Skodelica kave in »jedna jedelj pomaranča« – Noč knjige v Medobčinski splošni knjižnici Žalec

23 april 2018 Brez komentarja

Noč knjige je mednarodni dogodek, ki ga na svetovni dan knjige, 23. aprila,  v Sloveniji izvedemo v knjižnicah, šolah, kulturnih ustanovah in drugod. Letos je Cankarjevo leto, moto druženj pa Cankar za vsak dan.

Prireditev v počastitev svetovnega dneva knjige je v Medobčinski splošni knjižnici odkrivala Cankarja, kakršnega morda še nismo poznali. Na časovnici dogodka so zapisana imena vseh zaposlenih, ki so ta večer od 20. do 22. ure skrbeli za nemoten potek dogajanja, izpostavljamo pa naslednje sodelujoče:

Slovenist in literarni teoretik Slavko Pezdir je po uvodnem nagovoru Andreje Hutinski iz žalske knjižnice predaval o aktualnih sporočilih literature Ivana Cankarja s poudarkom na dramatiki in političnih spisih.

Umetnostna zgodovinarka in arheologinja Alenka Domjan je v nadaljevanju predavala o tem, kako je Ivan Cankar doumel sodobno likovno izražanje. Predstavila je tudi razstavo, pripravljeno za ta večer, Ustvarjalna širina Ivana Cankarja – risbe in eseji o slovenskih slikarjih.

Slikar, literat, knjižni ilustrator, satirik in karikaturist ter glasbenik Dalibor Bori Zupančič je govoril o nastajanju njegovih portretnih karikatur Ivana Cankarja, ki nastajajo v Cankarjevem letu. Obiskovalci si jih lahko ogledajo na razstavi v žalski knjižnici.

Lucija Cestnik iz žalske knjižnice je pripravila dva sklopa prepletanja sodobnega s preteklim, in sicer je pripovedovala o krhljih, sadežih  in drugih kulinaričnih posebnostih iz Cankarjevih črtic, nakar je malone odigrala še avtorski tekst, vezan na zapise o kavi iz različnih vrst literature, poimenovala ga je Kava iz črnila in papirja.

Nekje na polovici večera je bil čas za okušanje. Suhe hruške, dateljni, pomaranče, ocvrte miške in polni kozarci so zaokrožili med številnimi obiskovalci.

V nadaljevanju so zaposleni v žalski knjižnici (Jolanda Železnik, Andreja Hutinski, Nina Trbovšek, Valerija Jerman in Andrej Steničnik)  predstavili recital Cankar za vsak dan.

Povsem na koncu so zbrani poslušali še pripoved Pehar suhih hrušk v izvedbi Irene Štusej.

Na sceni dogodka je za staro šolsko mizo z nalivnikom in črnilom ter kozarcem brizganca sedel Ivan Cankar, ki ga je ta večer upodobil Andrej Steničnik iz žalske knjižnice. Obiskovalci so lahko ves večer občudovali skodelice za kavo, ki so bile razstavljene na mizi sredi dogodka; za ta večer so nam jih iz svojih zbirk posodili nekateri posamezniki. Prav tako so bila del scene peresa, ki so jih izdelali na žalski osnovni šoli, in krizanteme iz papirja, ki jih je izdelala Irena Štusej.

Druženje s klepetom se je nadaljevalo pozno v večer.


 

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...