Domov » Arhiv prireditev 2015 - Prebold

Simpozij o slovenski ljudski glasbi

16 januar 2015 Brez komentarja

V petek, 16. januarja 2015, je v Občinski knjižnici Prebold potekal Simpozij o slovenski ljudski glasbi. O ljudski pesmi v prihodnosti je predaval dr. Engelbert Logar, glasbeni program je izvedla skupina ljudskih pevcev Prijatelji Šest-še.

Naša ljudska pesem je kulturna dediščina, ki jo moramo skupaj s slovensko zemljo in slovenskim jezikom ohraniti ter zapustiti prihodnjim rodovom. Je temeljni člen spontane in množične kulture ter večna spremljevalka Slovencev. Živ organizem je, in kot tak pričevalec našega načina življenja, mišljenja ter ustvarjanja skozi zgodovino, skozi čas. Je kot odprta knjiga kulturnih plasti, ki jih odkrivamo, pri tem pa hkrati zasledujemo razvoj jezika, besedne in glasbene umetnosti.

»Ne obžalujmo upadanja privlačnosti starih melodij. Ustvarimo nove, uporabljive, vsebinsko času primerne, čeprav nekatere (nadvse lepe) slovenske ljudske pesmi sploh ne morejo zastarati. Naj nihče ne doraste brez stika s kulturnimi koreninami, otroci se naj naučijo marsikaj značilno domačega, naučijo se kakšno izštevalnico, krajevno himno, priložnostno pesem, tudi v cerkvi, v glasbenih šolah – petje je popestritev,« je razmišljal Logar in obiskovalce pritegnil, da so tudi sami zapeli nekaj priložnostnih ljudskih pesmi.Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!