Domov » Arhiv prireditev 2021 - Žalec

SAVINJČANI BEREMO 2020/2021 – zaključna prireditev

5 julij 2021 Brez komentarja
Savinjčanke in Savinjčani, ki so v sezoni 2020/2021 brali v projektu Medobčinske splošne knjižnice Žalec Savinjčani beremo, so se letos razveselili zaključne prireditve, čeprav je bila mesec in pol kasneje kot sicer. V časovno podaljšanem branju je letos sodelovalo 240 bralcev, nekoliko manj kot sicer, a še vedno dovolj glede na čas, ki je vsesplošno omejeval dejavnosti in stike. Projekt branja sicer združuje bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec). Tudi letos so izbirali iz obsežnega nabora priporočenega branja (katalog knjig je objavljen na www.zal.sik.si).
Po lanskem tihem zaključku branja v omenjenem projektu je bilo letošnje druženje ganljivo. V duhu dobre energije in prilagojeno zahtevam NIJZ je dvorano Doma II. slovenskega tabora Žalec napolnilo prek tristo bralcev in gostov prireditve. Uvodoma je zbrane nagovorila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. Bralce so nagovorili tudi bibliotekarka Irena Štusej, župan Občine Braslovče Tomaž Žohar in poslanec DZ RS Aleksander Reberšek. Osrednja gostja prireditve je bila Vlasta Nussdorfer, avtorica knjige Živi in pusti živeti, ki so jo brali v projektu, in svetovalka predsednika Republike Slovenije. V maniri ganljivosti večera je nagovorila bralce in se kasneje z njimi družila v avli doma.
Na večeru je bila na kratko predstavljena obsežna monografija Brez nje ne gre … Medobčinska splošna knjižnica Žalec od osamosvojitve do danes (1991-2021), avtorji Jolanda Železnik, Irena Štusej, Irena Verbič, Karmen Kreže, Valerija Jerman, Lea Felicijan, Andreja Hutinski in Bojan Uranjek. Izdana je bila ob 30-letnici Slovenije.
Večer so bogatili Ani Frece & Hotel za srečo. Izjemna interpretacija nekaterih znanih pesmi in avtorskih pesmi zasedbe je nanesla v dvorano magično tišino. Podobno je čas pred prihodom bralcev in gostov v avli doma bogatil pianist Georg Krajnc, katerega izvajanje se je slišalo tudi na druženju po prireditvi.
15. bralna sezona Savinjčani beremo 2021/2022 se bo začela 20. novembra 2021, na dan slovenskih splošnih knjižnic.
 
Irena Štusej
 
Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...