Domov » Arhiv prireditev 2019 - Žalec

SAVINJČANI BEREMO 2018/2019 – zaključno druženje bralcev z Mojco Širok in Eroiko Aromatiko

13 maj 2019 Brez komentarja

Bralno gibanje v projektu Savinjčani beremo združuje bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec). Letošnja bralna sezona je bila dvanajsta po vrsti, bralo pa je doslej največ bralk in bralcev, to je 338. Izbirali so lahko iz bogatega nabora vsebin domačih in tujih avtorjev, ki smo ga kot vsako leto pripravili v knjižnici.

Letošnje zaključno druženje je povsem napolnilo dvorano Doma II. slovenskega tabora Žalec. Leto 2018 je bilo Cankarjevo leto, njemu v spomin se je prireditev začela z recitalom o njegovem življenju, ki ga je pripravila Jolanda Železnik, izvedle pa smo ga knjižničarke žalske knjižnice Lucija Cestnik, Andreja Hutinski, Valerija Jerman in Nina Trbovšek. Vlogo Ivana Cankarja, ki je med prireditvijo sedel za mizo in pripovedoval prepoznavne odlomke iz njegovih del, je prepričljivo odigral Marko Lesjak. Direktorica žalske knjižnice Jolanda Železnik, ki je prireditev povezovala, je v nadaljevanju pozdravila mnoge znane goste, med njimi Janjo Sluga in Aleksandra Reberška, poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije, Janka Kosa, župana Občine Žalec, Tomaža Žoharja, župana Občine Braslovče in Marka Semprimožnika, župana Občine Tabor, predstavnike drugih občin, javnih zavodov ter vse druge goste.

Literarna gostja je bila pisateljica in novinarka Mojca Širok (brali so njeno knjigo Pogodba), ki je v pogovoru z Jolando Železnik razkrila tudi dobršno mero duhovitosti. Osrednji del prireditve je bil nastop Eroike Aromatike, pop operne zasedbe pevcev Mihaela Strniše, Gašperja Banovca in Mihe Zabreta. Bralci so bili navdušeni nad njihovim spogledovanjem klasike s sproščenim popom, vsako izvedbo so nagradili z močnim aplavzom.

Druženje se je tudi zaključilo s Cankarjem. Irena Štusej iz žalske knjižnice je s peharjem v rokah povedala Cankarjevo povest Pehar suhih hrušk, ki je zaradi žalostne vsebine vedno ganljiva.

Prireditev, ki se je nadaljevala z druženjem in s pogostitvijo v avli doma, so omogočili tudi sponzorji Liko, d.o.o. Liboje, RS-BIRO, d.o.o. Žalec in Odelo Slovenija, d.o.o. Za učinkovite svetlobne efekte in ozvočenje sta poskrbela Matjaž Jeršič in Rok Lešnik.

Irena Štusej

Foto: Ivan Lipičnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...