Domov » Arhiv prireditev 2018 - Polzela

Sanja Lončar: NARAVNE REŠITVE ZA BOLEČINE v mišicah, sklepih, hrbtenici, kolenih …

15 november 2018 Brez komentarja

V četrtek, 15. novembra 2018, smo v Občinski knjižnici Polzela gostili Sanjo Lončar, vodjo projekta in glavno urednico mesečnih novic Skupaj za zdravje človeka in narave, avtorico in soavtorico mnogih knjig s področja medicine, prehrane, zdravega načina življenja in vrtnarjenja.

Med predavanjem smo izvedeli, da se je v zadnjih desetih letih poraba analgetikov v Sloveniji povečala za kar 53 odstotkov. Med desetimi najpogosteje predpisanimi zdravili v letu 2016 je bilo kar pet protibolečinskih zdravil, ki dolgoročno povzročajo poškodbe želodca, jeter in ledvic. Bolečine v hrbtu, mišicah, sklepih lahko odpravimo na naravne načine, saj nekateri pripravki iz zdravilnih rastlin delujejo na bolečine enakovredno ali celo bolje od sinteznih tablet in mazil, in sicer:

– arnika in lovor sta po svojih protibolečinskih močeh primerljiva z nesteroidnimi antirevmatiki,
– kakovostni gabezovi pripravki v številnih kliničnih študijah dokazujejo, da so močnejši od protibolečinskih mazil, ki vsebujejo učinkovino diklofenak (Voltaren, Naklofen …)
– vrbova skorja deluje sicer malo počasneje, vendar doseže enake učinke kot sintezna acetilsalicilna kislina, pri tem pa je veliko bolj nežna do želodca,
– šentjanževka odlično pomaga pri vnetih živcih, kot je ishiadični.

Seznam rastlin, ki zmanjšujejo našo občutljivost na bolečine ter delujejo protibolečinsko in protivnetno, je zelo dolg in obetaven. Če jih znamo pravilno uporabiti, lahko močno zmanjšamo uporabo bolj tveganih zdravil.

Tudi druge naravne metode so nam lahko v veliko pomoč. Obkladki, masaže, termalne vode, funkcionalna hranila zmorejo veliko več, kot si mislimo, le pravilno jih je treba izbrati in uporabiti. 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...