Domov » Arhiv prireditev 2024 Žalec

S Sožitjem in H. C. Andersenom na pravljičnem druženju v žalski knjižnici

18 marca 2024 Brez komentarja

Bliža se svetovni dan pravljic. 2. april je rojstni dan velikega pravljičarja H. C. Andersena, to je tudi mednarodni dan knjig za otroke. Med zaposlenimi v knjižnici je Andrej Perger, ki zna izvabiti iz trobente vse, kar si zamisli. Za svečani uvod v pravljično druženje je zaigral nekaj melodij in jim celo pokazal, kako se iz trobente izvabijo glasovi.

Varovanci Sožitja so poslušali, kako slaven pisec pravljic je bil Andersen. Kot otrok je bil ljubljen, starša sta spoštovala njegovo ustvarjanje. Že kot otrok si je umišljal pravljične svetove in igre z lutkami v njih. Oče mu je naredil majhno gledališče, v katerega je postavljal lutke. Želel je sicer postati igralec, plesalec, celo kralj, a so ga vsi spodbujali k pisanju in temu je tudi sledil. Napisal je prek 150 pravljic, kralj ni postal, je bil pa večkrat pri njem na zajtrku, kjer sta se pogovarjala o resničnih svetovih njegovih pravljic in o družbi, iz katere je črpal snov.

Široko odprtih oči so poslušali pravljico Kakor napravi stari, je zmerom prav. Nasmihali in čudili so se odločitvam kmeta, ki gre na semenj zamenjati konja za nekaj koristnejšega, vrne pa se z žakljem obtolčenih jabolk, čeprav na koncu pravzaprav dobi kupček zlatnikov. Njegove odločitve se sicer zdijo tehtne, a vendar niso povsem razumne. Varovanci so se ves čas nasmihali njegovim odločitvam, na koncu pa celo zaploskali.

Še basen so spoznali to popoldne. Živali s človeškimi značaji so jih povsem očarale. Predvsem jež, ki sicer velja za poštenjaka, a je prelisičil lisico.

Irena Štusej

Deli vsebino na facebook-u...