Domov » Arhiv prireditev 2019 - Prebold

S knjižnico po svetu: Grenlandija

19 november 2019 Brez komentarja

Splošne knjižnice že tretje leto zapored praznujemo teden splošnih knjižnic po vsej Sloveniji. Od 18. do 22. novembra po vseh splošnih knjižnicah poteka bogato dogajanje za vse generacije. Ob tej priložnosti smo v Občinski knjižnici Prebold v torek, 19. novembra 2019, gostili Barbaro Popit, ki je obiskovalcem predstavila Grenlandijo, največji otok na našem planetu.

Popotovanje od ledenikov do majhnih naselbin se je začelo v Kangerlussuaqu, končalo pa v Narsarsuaqu, na letališčih, ki sta bili včasih vojaški letalski bazi. Plovba z majhno ladjico do ledenika Eqi, 80 km severno od  Iullisata, je ponujala čudovite prizore ledenih gora različnih oblik, ki pustijo domišljiji prosto pot. Nekaj lesenih hišk brez vode in elektrike v Ice Campu Eqi (zdaj Glacier  Lodge Eqi)  s prečudovitim razgledom na ledenik, katerega del se vsake toliko časa odlomi in zgrmi v morje.

Ilulissat, mesto, v katerem se je rodil Knud Rasmussen, polarni raziskovalec in antropolog, znan kot oče eskimologije. V bližini mesta je najproduktivnejši ledenik na severni polobli Ilulissat/Jakobshavn ali po grenlandsko Sermeq Kujalleq, ki v fjord na leto spusti približno 20 milijard ton ledenih gora. Plovba s trajektom ob jugozahodni obali Grenlandije s postanki v mestih Sisimiut, glavnem mestu Nuuk ter izkrcanje v Qaqortoqu z možnostjo ogleda Grenlandije z morja. V daljavi ledeni pokrov, ki pokriva kar 84 % Grenlandije in je drugi največji ledeni pokrov na svetu, takoj za Antarktiko. Majhne naselbine, do katerih je mogoče samo s čolni, ponujajo mir in tišino ter odklop od vsakdanjega sveta, za konec potovanja pa še plovba z ladjico do letališča Narsarsuaq. Vse to je nanizala popotnica in marsikomu zbudila zanimanje za to destinacijo.

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Darko Naraglav, Ivan Lipičnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...