Domov » Arhiv prireditev 2019 - Braslovče

Razstava o življenju in delu dr. Dušana Ludvika, rojenega v Braslovčah

5 februar 2019 Brez komentarja

V Občinski knjižnici Braslovče je bilo v torek odprtje razstave o življenju in delu dr. Dušana Ludvika, literarnega zgodovinarja, bibliotekarja, pesnika, prevajalca, germanista. Rojen je bil 13.12.1914 v Braslovčah, umrl je 12.6.2001 v Ljubljani

Osnovno šolo je obiskoval v Braslovčah, na Dunaju pa je končal češko gimnazijo. V Pragi je diplomiral iz bibliotekarstva, v Ljubljani pa iz slovenskega  in nemškega jezika s književnostjo ter iz primerjalne književnosti. Doktoriral je z disertacijo Nemško gledališče v Ljubljani do leta 1970. Od leta 1945 do 1954 je služboval kot bibliotekar v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kasneje je bil redni profesor za nemški jezik in književnost na univerzi v Ljubljani. Posebno se je posvečal nemškemu jeziku, njegovi zgodovini, slovnici in književnosti.

V braslovški knjižnici je postavljena razstava z rokopisi, osebnimi dokumenti, izvirnimi deli in drugo korespondenco dr. Dušana Ludvika. Razstavne eksponate je prispevala hčerka Dušana Ludvika, ki je bila z možem in sinom prisotna na odprtju razstave, ter Osnovna šola Braslovče oz. učiteljica Irena Kumer, ki je v času njegovega življenja vzpostavila z njim korespondenco, v kateri so se izmenjevala njegova pisma in pisma njenih učencev. Vse to je na ogled na razstavi. Njegovo življenjsko pot je na kratko predstavil domačin Franci Kralj.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...