Domov » Arhiv prireditev 2021- Prebold

Razstava likovnih del Marte Vošnjak v preboldski knjižnici

2 marec 2021 Brez komentarja

Od 2. do 31. marca 2021 je v Občinski knjižnici Prebold v času njene odprtosti na ogled
razstava z naslovom Obrazi. Svoje izvirne stvaritve je na ogled postavila vodja likovne sekcije KUD Žalec, oblikovalka grafičnih tehnik in dolgoletna ustvarjalka likovnih del Marta Vošnjak, ki je 13 let slikala v Tekstilni tovarni Prebold, 20 let pa je imela svojo tiskarno, tiskala je na tekstil in obenem te natiske oblikovala za veliko slovenskih in nemških podjetij.

Marta Vošnjak se nam predstavlja s slikami, ki se motivno prevladujoče posvečajo portretu, avtoportretu in figuri. Portretirani so večinoma ožji družinski člani. Portret je žanr, ki je nekoč prevladoval predvsem v aristokratski družbi. Portreti veljakov so nakazovali statusni položaj ter njihovo povzdigovanje nad drugimi. S pojavom romantike in realizma pa portret zajame tudi nižji in srednji sloj, ki portretirance obravnava kot objektivno realistično podobo v vsej njegovi bedi, veselju, spontanosti, različnih življenjskih situacijah in razpoloženju.

Marta Vošnjak v svojem slikarstvu zavestno sledi prevladujočim toplim barvam, ki so blizu jesenskemu letnemu času, npr. rumena, oranžna, rdeča ter njihove vmesne barvne mešanice s pridihom rjave in zamolkle vijoličaste. Zavestno se izogiba zeleni in črni barvi. Topli barvni odtenki se vsebinsko lepo podajajo k seriji portretov, saj z njimi poudari toplino družinskega kroga in njenih bližnjih sorodnikov. Marta Vošnjak motive tehnično obdeluje prevladujoče v mešani tehniki akrilnih in oljnih barv.

Portreti so večinoma obravnavani s fokusom na jasen realistični motiv obraza portretiranca, ki se počasi topi v nejasnem, zamegljenem dekorativnem ozadju. Iskanje povezave oziroma komplementarnosti med Kofetarico Ivane Kobilce in Kofetarico Marte Vošnjak, pri čemer je portretirana njena mati, se izkaže ravno v razliki uporabe svetlo-temnega kontrasta izvirnika in ob uporabi toplih barv novega poustvarjenega dela.

V seriji slik z baletnimi plesalkami in s tihožitji Marta Vošnjak nadaljuje svojo jasno paradigmo obravnave oblike in ozadja ter rabo toplih barv, a tokrat v tihožitjih tudi v kombinaciji s hladnimi barvami. Izraziteje se poslužuje komplementarnega kontrasta med oranžno in modro ter rdečo in zeleno, kar nakazuje nove raziskovalne poti oziroma možnosti njenega dela. Kompozicija tihožitij je uravnotežena, prevladujoča vodoravna in trikotna, kar gledalcu omogoča umirjen pogled in osredotočenost brez vznemirjanja.

Marta Vošnjak se s predstavljenimi likovnimi deli pokaže kot verodostojna in raziskovanja željna avtorica, vedno pripravljena na nove likovne izzive. Razvoj njenih del je opazen in kontinuiran, zato lahko v prihodnosti pričakujemo še več novih kreativnih začetkov in izzivov.

Besedilo: Uroš Potočnik, akademski slikar

Fotografije: Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...