Domov » Arhiv prireditev 2021 - Žalec

Razstava grafičnih upodobitev pirhov Arpada Šalamona v žalski knjižnici

29 marec 2021 Brez komentarja

Arpad Šalamon, likovni pedagog, slikar in grafik, se je madžarskim staršem rodil leta 1930 v Subotici. Tam je končal tudi učiteljišče. Diplomiral je na pedagoški akademiji v Ljubljani pri prof. Dragu Vidmarju in Zoranu Didku. S profesorjem domoznanstva sta začela obujati domačo obrt, predvsem uporabo ličkanja, lesa in krasitev jajc, s »pisanjem« na pobarvana jajca. V petdesetih letih je bil eden izmed prvih učiteljev moderne likovne vzgoje v Prekmurju.

S sodelovanjem z Elizabeto Vrisk, ki je bila ravnateljica osnovne šole v Dobrovniku, so nastale pisanice, ki so razstavljene v naši knjižnici. Prav njej se lahko zahvalijo vaščani Dobrovnika, da ji je uspelo obnoviti in ohraniti pisanje na obarvana jajca, in sicer s pomočjo voska. Meja med Madžarsko in Slovenijo ni bila ovira pri izmenjavi vzorcev in učenju prvih risov v tej zelo zahtevni tehniki. Gospod Arpad je večino teh motivov prerisal na linolej, črte in obliko izrezal ter na poseben papir odtisnil s tiskarsko barvo. Tako je nastala umetniška grafika. Vsak odtis ima svojo zaporedno številko opusa. Pri svojem delu je bil natančen, neutruden in v svetu znan ter priznan zaradi natančnosti in pravilnega označevanja grafičnih listov.

Velja tudi za enega izmed najaktivnejših ustvarjalcev ekslibrisov na svetu, saj so njegovi grafični odtisi v arhivih galerij, knjižnic in zbirkah po vseh celinah. Naredil je tudi ekslibris za Medobčinsko splošno knjižnico Žalec.

Žal se je gospod Arpad decembra 2020 poslovil. V poklon njemu in njegovi ženi Hedviki, ki je ob tej priložnosti razstavila tudi svojo zbirko starih velikonočnih voščilnic, smo v Občinski knjižnici Žalec pripravili razstavo grafičnih upodobitev pirhov Arpada Šalamona.

Karmen Kreže in Tanja Pilih

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...