Domov » Arhiv prireditev 2017 - Polzela

PRISLUHNIMO PRAVLJICI: RADIJSKA IGRA KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA

26 oktober 2017 Brez komentarja

Radijska igra je nadgradnja pripovedovanja pravljic. Pri najmlajših poslušalcih krepi slušno občutljivost, abstraktno mišljenje in nagovarja njihove notranje svetove.

Na četrtkov večer smo v Občinski knjižnici Polzela prisluhnili glasbeni pravljici Kraljična na zrnu graha, v živo pa sta jo uprizorila igralec in tonska mojstrica. Igro je pripravila Radiotelevizija Slovenija – program Ars.

Najbrž vsi poznamo to pravljico. Kraljevič naj bi se poročil, zato izbira med dekleti, ki bi rada s poroko postala kraljične. Toda prava kraljična ne more postati vsaka. Njeno kraljevsko občutljivost kraljevi dvor preizkusi tako, da pod številne žimnice položi zrno graha. Tisto dekle, ki bo čutilo zrno graha tudi skozi najdebelejše plasti v postelji pod sabo, je prava kraljična. To Andersenovo pravljico je avtorica Kim Komljanec napisala  povsem po svoje in zelo navihano, režiser Klemen Markovčič pa jo je ustvaril kot zvočno pripoved. Pravljica govori, da obstajajo načini, da preverimo pravo naravo ljudi. Lahko je preprosto reči, da smo nekaj, težje pa to dokažemo.

Odrasli in otroci smo uživali v igri glasov in glasbe. Otroci so jo razumeli po svoje, odrasli pa nekoliko drugače in na novo odkrivali globok smisel zgodbe. Posnetek celotne predstave lahko najdete na:

https://www.facebook.com/programArs/

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...