Domov » Arhiv prireditev Žalec 2014

Prireditev ob 110-letnici rojstva Mete Rainer

24 februar 2014 Brez komentarja

V ponedeljek, 24. 2. 2013, so v Medobčinski splošni knjižnici Žalec pripravili večer, posvečen Meti Rainer. Pesnici so se ob 110-letnici rojstva poklonili s slovesnostjo, na kateri so sodelovali učenci POŠ Gotovlje z zborovodkinjo Anjo Krajnc Zakonjšek, Alenka Lesjak s prijatelji in kolektiv Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Spomine nanjo so s prisotnimi delili Ljudmila Conradi, prof. Božena Orožen, Janez Meglič in Anton Repnik, podžupan Občine Braslovče.  Pesničina podoba je oživela skozi predstavitev njenih pesniških zbirk in s predstavitvijo filma, ki ga je posnel Ljubo Korber. Metine pesmi so igrive, humorne, iskrive, pa tudi resne in življenjske. Svoja dela je objavljala v Pavlihi, Cicibanu, tržaškem Galebu in celovškem Mladem rodu. Poznana je bila tudi po aforizmih, epigramih in ugankah. Prevajala je Puškina, Čehova, Lermontova.  Napisala pa je tudi več narodnozabavnih besedil za različne ansamble in pevce.

Prva Metina knjiga je nastala leta 1978. Njen naslov je Fičfirič. 5 let za Fičfiričem je nastal Mihaha. Leta 1987 je priskakljal Zajček Skakalček. Tri leta kasneje pa je Meta Rainer začarala Hokus pokus in nastala je nova knjiga igrivih pesmic. Tri leta pred smrtjo, torej leta 1992, nas je Meta pogledala Skozi prste. Kmalu po njeni smrti je nastala Ježkova frizura. Ptičji festival je zadonel leta 1996, leta 2004 pa je nastal še Modri spominček.

Na večeru, polnem lepih in toplih spominov, ki ga je povezovala direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik, je bilo veliko Metinih prijateljev, znancev in tistih, ki so jim Metine pesmi ljube.
Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!