Domov » Arhiv prireditev Žalec 2012

Predstavitev prevoda zbirke izbranih pesmi poljskega pesnika Adama Zagajewskega Iskanje sijaja

7 junij 2012 Brez komentarja

V Medobčinski splošni knjižnici Žalec je bil predstavljen zanimiv knjižni izbor poezije poljskega pesnika Adama Zagajewskega, ki je pod naslovom Iskanje sijaja izšel v zbirki Nova lirika. Iz poljščine v slovenščino je izbor poezije prevedel domačin doc. dr. Nikolaj Jež, predstojnik Oddelka za slavistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Doc. dr. Niko Jež se ukvarja s proučevanem slovensko-poljskih literarnih in kulturnih tokov v obdobju med obema vojnama in po vojni, prevaja leposlovna in strokovna besedila iz poljščine v slovenščino. Večkrat je bil nagrajen in odlikovan. Med drugim je prejel Sovretovo nagrado, v imenu predsednika Republike Poljske je leta 2008 prejel viteški red za zasluge Republike Poljske, letos pa je prejel poljsko medaljo Bene Merito.

Z dr. Ježem se je pogovarjala Marija Končina, profesorica slovenskega jezika s književnostjo. Študentke Katedre za poljski jezik in književnost Univerze v Ljubljani pa so interpretirale Adama Zagajewskega v izvirniku in prevodih.

Na povabilo akademskega sejma Liber, v okviru Filozofske fakultete, je Adam Zagajewski meseca maja prišel v Ljubljano. To je bil njegov že tretji obisk. Njegova prva pesniška zbirka je izšla že leta 1972. Vseskozi se je udeleževal literarnega in družbenokritičnega življenja, bil je eden glavnih predstavnikov gibanja »novi val«, s katerim so poljski literati v prejšnjem stoletju iskali drugačen pogled na literaturo, kot ga je zahtevala takratna uradna ideologija, hkrati pa je gojila individualne oblike upora. Prejel je številne mednarodne nagradne, med drugim tudi vilenico leta 1996. Objavil je enajst knjig poezije, tri knjige esejev in nekaj proze. Danes živi v Krakovu in velja za enega najpomembnejših poljskih pesnikov.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!