Domov » Arhiv prireditev Žalec 2012

Predstavitev pesniške zbirke Ervina Fritza – ŽITJA

3 december 2012 Brez komentarja

3. decembra, na »ta veseli dan kulture«, je Medobčinska splošna knjižnica Žalec gostila rojaka, pesnika, prevajalca in dramatika Ervina Fritza. S profesorico Marijo Končina sta spregovorila o njegovi najnovejši pesniški zbirki Žitja. Knjiga je nastala večinoma sredi leta 2011, po njegovem sedemdesetem letu. Pesnik pravi, da so Žitja nekakšni življenjepisi, zgodbe o različnih usodah, malce posebnih, presenetljivih, celo pretresljivih – kot jih je doživljal sam, kot so jih doživljali ljudje, s katerimi je živel, ali o katerih je slišal. Pravi, da so zgodbe iz nekaterih pesmi tako resnične, da bi lahko prestale preverjanje pred sodiščem, a resničnost in dokumentarnost seveda nista njihov namen. Kot za vso literaturo  velja tudi zanje, da so izmišljene, iz domišljijskega sveta, torej take, da bi se lahko zgodile, in niso dokument, ampak samo poezija, literatura.

Čeprav so literatura, pa jih je večina napisana v obliki dokumentarne zgodbe. Nekaj pa jih je vendarle rimanih in v pravilnih verzih.

Pesnik je izbral za to knjigo zgodbe, ki jih zvijačna in nepredvidljiva logika življenja že same po sebi napravi za nekakšne skulpture, ki ne potrebujejo ali celo ne prenesejo kakšnih posebnih oblikovalskih posegov. Pri izbiranju pa ga je vodila zlasti želja, da bi prispeval k osvetlitvi zgodovine, časa okrog obeh svetovnih vojn in nenavadnega življenja navadnih ljudi v tem času.

Mojster rime, ki reče bobu bob, je tudi tokrat navdušil, in sicer kar 30 obiskovalcev, med katerimi so bili tudi njegovi prijatelji iz rodnega »Šempavla«.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!