Domov » Arhiv prireditev 2024 Prebold

Predstavitev motivacijskega priročnika Doris Polak Kuder v preboldski knjižnici

14 marca 2024 Brez komentarja

V četrtek, 14. marca 2024, je v Občinski knjižnici Prebold skozi motivacijsko predavanje in pogovor svoj novoizdani priročnik za avtentično življenje predstavila Doris Polak Kuder, magistra farmacije in psihoterapevtska coachinja, certificirana iz metode Gaborja Matéja.

Knjiga nas na pot samorefleksije popelje s spodbudnim naslovom »Kako se naučimo voziti kolo? Motivacijski priročnik za 10 tednov do avtentične vožnje, za nas in naše otroke«. Zasnovana je kot 10-etapno kolesarsko potovanje, ko med procesom razmišljanja, ob notranjih občutkih, z intenzivnim dihanjem in meditacijo odkrivamo svoje čustvene košarice, spoznavamo vse od jeze do sočutja, od žalosti do veselja, od strahu do poguma, od žalovanja do ljubezni, od hvaležnosti do neskončnih možnosti. »Nujno je, da vselej vztrajamo do konca, življenjsko ravnotežje nas vodi v zadovoljstvo, to pa prihaja iz nas samih, zato je za vsakega posameznika drugačno. Vsak je sam odgovoren za svoje zadovoljstvo. Ko zaupamo sebi in drugim, nas to pripelje do točke, ko je življenje lepo. Vse, kar potrebujemo, bomo našli v sedanjem trenutku,« je povedala avtorica priročnika v pogovoru, ki ga je vodila knjižničarka Lea Felicijan.

V hitrem tempu našega vsakdana imamo pogosto izzive z iskanjem ravnovesja med delom, družino in vsem, kar si želimo. Priročnik novo življenjsko perspektivo predstavlja prek prispodobe vožnje s kolesom. Avtorica kot zglede navaja navdihujoče zgodbe športnikov, kot so Monika Seleš, Lance Armstrong, Tina Maze, Michael Phelps, Primož Roglič, Cristiano Ronaldo, Novak Djoković. Svojo čustveno pokrajino subtilno razkrije z zgodbo svoje družine, ko je bila s hčerkama in možem večkrat pred izzivom, kako upočasniti kolo življenja, ko telo kliče po počitku, in kako pohitriti, ko veter v laseh ponuja lahkotnost. Ob tem dodaja: »V resnici življenje nikoli ni ravna pot. Vzponi in padci so normalen del življenja. Ali se odločimo, da kolesarimo le po ravninah ali tudi preko hribov in gora, je izključno naša odločitev. Neizmerno sem hvaležna za življenjsko potovanje, ki ga ustvarjava z možem Markom. Ob trenutkih s kolesom sem se velikokrat ustavila, skozi sočutno pogovarjanje pa sem odkrila povsem nove vzorce odzivanja in delovanja, in to želim deliti tudi s tem priročnikom, za nas in naše otroke.«

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik

Deli vsebino na facebook-u...