Domov » Arhiv prireditev 2023 Žalec

Predstavitev knjige Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934–1936 in odprtje istoimenske razstave

13 novembra 2023 Brez komentarja

V ponedeljek, 13. novembra 2023, je Alma M. Karlin pripotovala tudi v Občinsko knjižnico Žalec. Predstavili smo namreč knjigo novoodkritih popotnih dnevnikov državljanke sveta Alme Maksimiljane Karlin Peš po domačih krajih.

Z nami je bila prevajalka dnevnikov, soavtorica istoimenske razstave, raziskovalka Alminega življenja in domačinka Jerneja Jezernik. Pogovor z njo je usmerjala urednica knjige, ki jo je izdala Celjska Mohorjeva družba, Saška Ocvirk.

Medtem ko potovanje Alme M. Karlin okrog sveta v letih 1919–1927 in njeni popotni zapisi tudi v svetovnem merilu že spadajo v nabor popotniške literature, o njenih popotovanjih po Sloveniji doslej ni bilo prav dosti znanega. V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je skoraj toliko kilometrov kot po svetu prehodila tudi doma in do potankosti spoznala svoje domače kraje. S svojimi prijatelji in svetovljanskimi gosti iz tujine je raziskovala Celje in njegovo okolico (Svetino, Celjsko kočo, Malič, Šmohor …), Laško, Liboje, Štore, Dobrno, Braslovče in grad Žovnek, vse pomembnejše kraje Zgornje Savinjske doline, vključno z Logarsko dolino, Jurklošter, dolino Gračnice, vse kraje od Celja do Rogaške Slatine, Krško in Trško goro, Kozjansko (Virštanj, Kozje, grad Pišece, Olimje, Podčetrtek …), Gorenjsko in druge konce Slovenije. Zunaj naših meja jo je zaneslo še v Hrvaško Zagorje (grad Veliki Tabor, Desinić idr.), pa tudi po zahodnem Kvarnerju (v Opatijo, Lovran, Mošćeniško Drago, Reko idr.), ki je bil v tridesetih letih pod Kraljevino Italijo, ter po Zgornji Avstriji (Salzkammergut, Dachstein, Bad Goisern, Hallstatt idr.).

Po zanimivem pogovoru so si obiskovalci lahko ogledali še razstavo Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik. Razstava bo na ogled v času odprtosti knjižnice do 27. novembra 2023.

 

Besedilo: Karmen Kreže

Fotografije: Nik Skerbiš, Darko Naraglav

Deli vsebino na facebook-u...