Domov » Arhiv prireditev 2017 - Polzela

Predstavitev knjige – Kako so nekoč živeli na območju današnje Občine Polzela

28 junij 2017 Brez komentarja

V sredo, 28. 6. 2017, smo v Kulturnem domu na Polzeli na pot pospremili knjigo Kako so nekoč živeli na območju današnje Občine Polzela. V priložnostnem programu, ki sem ga vodila Jolanda Železnik, sta sodelovala Tjaša Filipič in Gašper Smisl, oba učitelja v Ceciliji, kulturno glasbenem društvu Polzela. Jože Kužnik, župan Občine Polzela, je v govoru izrazil zahvalo vsem, ki so kakor koli prispevali k nastanku knjige. Vsem prisotnim avtorjem zgodb je poklonil izvod knjige. Posebno zahvalo je izrekel gospem, ki so zgodbe zbirale, snemale in zapisovale: Lidiji Praprotnik, Karmen Kreže, Olgi Hočevar in Jani Kasesnik.

Knjiga je izšla v nakladi 200 izvodov. Na skoraj 160 straneh so zapisane zgodbe 50-ih pripovedovalcev. Predgovora sva napisala Jože Kužnik, župan Občine Polzela, in Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Knjigo, ki sta jo izdali Občina Polzela in Medobčinska splošna knjižnica Žalec, je uredila Karmen Kreže, oblikoval jo je Jože Domjan, lektorirala pa Lea Felicijan. Kupiti jo je mogoče na TIC Polzela, v Občinski knjižnici Polzela in Medobčinski splošni knjižnici Žalec.

Prisotne smo na prireditvi naprosili, naj še pobrskajo po spominu in svojih arhivih, da bo zgodb še veliko in z njimi priložnosti za ponoven postanek. Prvi je bil v ponedeljek, 19. vinotoka 2015, ko je bilo na gradu Komenda na Polzeli posebej prijetno in toplo. Grela je bližina obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili atrij gradu. Greli so spomini in grele so zgodbe, ki so bile zbrane dotlej in predstavljene na priložnostni razstavi.

Zdaj, ko smo natisnili knjigo, je bil čas za drugi postanek. Natisnjene zgodbe so dosegljive tudi tistim, ki se z računalnikom ne spogledujejo prav radi. Doslej so bile namreč objavljene le na spletu in v Polzelanu, poročevalcu Občine Polzela.

Življenje potrebuje besede. Te, ki so zbrane v zborniku Kako so nekoč živeli na območju Občine Polzela, so posebej dragocene. Jolanda Železnik sem med drugim dejala: »Uživajte ob prebiranju zgodb, delite jih z drugimi. Še naprej pa zbirajte spomine, pobrskajte med starimi dokumenti in fotografijami … Pa bomo imeli spet razlog, da se čez čas ustavimo in pregledamo, kaj smo tokrat zbrali ter se ob prebranem čudimo, veselimo, nasmejimo, tudi zamislimo … Tam, kjer smo doma – tu v osrčju Spodnje Savinjske doline, v Občini Polzela – smo ljudje, ki znamo stopiti skupaj. Znamo ceniti in spoštovati, kar imamo tu in zdaj. Vključno z narečjem, ki ga ponosno prenašamo iz generacije v generacijo. Znamo tudi negovati in ohranjati, kar nam je bilo zaupano in predano. Zato je tu, kjer smo doma, tako zelo lepo. In zato – naj traja …«

Jolanda Železnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...