Domov » Arhiv prireditev 2023 Braslovče

Predstavitev knjige Franca Kralja: Srečko (Feliks) Puncer

10 oktobra 2023 Brez komentarja

V torek, 10. oktobra 2023, smo v Občinski knjižnici Braslovče gostili Franca Kralja, letošnjega častnega občana Občine Braslovče.

Franc Kralj prihaja z Dolenjske. Če mu prisluhnemo, to še vedno lahko slišimo. Ni rojen domačin. Težko verjetno vsem, ki ga poznajo. Ko se govori, bere, piše o Braslovčah in Žovneku, se vedno hkrati nekje v ozadju šepeta njegovo ime. Velik ljubitelj je. Ne le zgodovine in vsega žovneškega. Rad ima kraj. Rad je del njega. In tudi je. Marsikomu je bil učitelj, trener. V njem se pretaka kri športnika in zgodovinarja. Kombinacija, ki je nismo ravno vajeni. Pustil je velik pečat v braslovškem športu. Ne le kot športnik. Bil je trener in eden vidnih akterjev pri ustanovitvi samostojnega ženskega odbojkarskega kluba. Bil je pobudnik igranja badmintona ter sodnik za skoke in nordijsko kombinacijo.

Njegove aktivnosti in delovanja so ure in ure prostovoljnega dela. Marsikdo reče, da je gonilna sila obnove gradu Žovnek. Kar tudi je. Žovnek danes živi. Ni le ostanek ruševin. Je ponos Braslovč in Spodnje Savinjske doline.

Na današnji dan, 10. oktobra 1920, je potekal koroški plebiscit, ki je določil državno mejo med leta 1918 ustanovljeno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo po prvi svetovni vojni. V slovenski zgodovinski zavesti ima Koroška mitološke razsežnosti in velja za zibelko slovenstva. Bila je osrednji del zgodnjesrednjeveške Karantanije, države alpskih Slovanov, prednikov Slovencev. Njeno središče je bilo na Gosposvetskem polju, kjer so Karantanci na knežjem kamnu ustoličevali svoje vladarje.

Borec za severno mejo in žrtev prve svetovne vojne je bil Braslovčan Srečko Puncer. In dogodek v braslovški knjižnici je bil namenjen predstavitvi nove knjige Franca Kralja, z naslovom Srečko (Feliks) Puncer. Zbrane sta nagovorila župan Občine Braslovče Tomaž Žohar in Laura Jelen iz Občinske knjižnice Braslovče.

Laura Jelen

Deli vsebino na facebook-u...