Domov » Arhiv prireditev 2019 - Griže

Predstavitev knjige Branka Zupanca JESEN IHTI in druga izbrana uglasbena besedila

9 oktober 2019 Brez komentarja

Krajevna knjižnica Griže je v okviru Medobčinske splošne knjižnice Žalec v sredo, 9. oktobra 2019, v Domu kulture Svoboda Griže predstavila knjigo izbranih uglasbenih besedil Jesen ihti Branka Zupanca. Z avtorjem se je pogovarjala Irena Štusej.

Od leta 1995, ko je napisal prvo besedilo za melodijo Braneta Klavžarja Jesen ihti, je nastalo okrog 270 besedil za mnoge narodno-zabavne ansamble. V knjigi je zbranih 140. To ni običajna pesmarica, ampak prinaša še opis dogodkov, spominskih fotografij in podobnega. Uvod je napisal Ivan Sivec, ki je njegova besedila označil za čuteča, poetična, pomenljiva, nastala v času, ko je znala glasba prek besedil kaj povedati. Ima tankočuten odnos do jezika, ki se všečno ujame z melodijami Braneta Klavžarja, Francija Žerdonerja, Jožeta Burnika in drugih.

Na večeru je v pogovoru z Ireno Štusej duhovito pripovedoval o nastanku nekaterih besedil, o sodelovanju z glasbeniki, o odzivih publike, o nagradah in podobnem. Med obiskovalci so bili Franci Žerdoner, Jože Burnik, Damjan Pasarič in mnogi drugi. Presenečenje večera pa je bila dama slovenske narodno-zabavne glasbe Stanka Kovačič, ki je avtorja Branka Zupanca počastila s prisotnostjo na predstavitvi knjige.

V živo je na večeru nastopal Griški kvintet z vokalistko Anito Dobnik, za katerega je Branko Zupanc napisal besedili za valček in polko.

Irena Štusej

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...