Domov » Arhiv prireditev Prebold 2013

Predstavitev knjig Branka Zupanca

23 april 2013 Brez komentarja

V Občinski knjižnici Prebold je v torek, 23. aprila 2013, potekala predstavitev dokumentarne, literarizirane spominske proze Branka Zupanca. V čas druge svetovne vojne smo se vrnili ob knjigah Noč pada na Dobrovlje (2010), Rdeči Sneg na Igrišah (2011) in Še so tiste poti (2012).

V knjigi Noč pada na Dobrovlje je gost predstavil spomine svojega očeta, prvoborca Ludvika Zupanca – Iva. Ob predstavitvi knjige Rdeči sneg na Igrišah je zaživela saga o družini Hribar. Znova smo se spomnili na tragedijo 7. marca 1943, ko so Nemci obkolili hišo omenjene družine. Oživeli sta zgodbi partizanske čete Alojza Hafnerja – Velička in edine preživele v tragediji, Marije Napret – Mimike. S knjigo Še so tiste poti je avtor predstavil pričevanja ljudi, ki so doživljali drugo svetovno vojno v Savinjski dolini, okolici Celja in Šentjurja. Izvedeli smo, kako je izgnanstvo doživljala družina Pavelšek, posebna je bila zgodba plemiške družine Paumgarten.

Pisec besedil za narodno-zabavno glasbo, dobitnik Souvanove nagrade za življenjsko delo in dobitnik nagrade Marjana Stareta za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil je v večeru prebral nekaj odlomkov iz svojih knjig, prisluhnili smo tudi njegovim pesmim (izdal je pet pesniških zbirk). Pesmi je prebiral Andrej Steničnik.

Z gostom se je pogovarjala Lea Felicijan, za glasbeni program pa so poskrbele učenke citer Glasbene šole Risto Savin Žalec: Brina Gabrovec, Sara Gabrovec, Živa Grobelnik in Pia Turk Žagar, pod mentorstvom Doroteje Dolšak.


(foto: Darko Naraglav)


(foto: Darko Naraglav)

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!