Domov » Arhiv prireditev 2024 Žalec

Predavanje za starše dr. Lucije Čevnik v Občinski knjižnici Žalec

11 marca 2024 Brez komentarja

V ponedeljek, 11. marca 2024, nas je v Občinski knjižnici Žalec obiskala dr. Lucija Čevnik, sociologinja, publicistka, specializantka lacanovske psihoanalize, predavateljica, svetovalka in pisateljica. Njeno predavanje z naslovom »Kako otroku v svetu Tiktoka, vplivnežev in lepotnih idealov pomagati razvijati pozitivno (telesno) samopodobo« je obravnavalo aktualno in precej skrb zbujajočo temo.

Predavateljica je poudarila, da otrokovo samopodobo oblikujejo družina, individualne značilnosti, mediji, vrstniki in okolje. Na nekatere dejavnike lahko odrasli neposredno vplivamo, na druge samo posredno. Zavedati se moramo, da se otrok na svet rodi s popolno samopodobo, potem pa mu privzgojimo, da ni dovolj dober, lep, pameten …

Spoznali smo tudi nekaj napotkov, s katerimi lažje dosežemo pozitivno samopodobo in se pri otroku izognemo motnjam hranjenja ali samopoškodovanja. Največ naredi naš zgled, torej da kot odrasli ne komentiramo videza drugih, pazimo, kako se pogovarjamo o drugih, ne da jih ločimo na debele, suhe, lepe, grde, mozoljaste … Pomembno je, da kot starši nismo obremenjeni z videzom, ne iščemo napak na sebi, skrbimo za svojo pozitivno samopodobo. Z otrokom se veliko pogovarjajmo, pokažimo interes, da nas zanima, kaj počne v prostem času. Nezanemarljivi so tudi komentarji, ki jih otrokom namenimo že v rani mladosti, ko na primer deklice vedno pohvalimo, da so lepe, fantje pa morajo biti močni, veliki, ne jokajo. S tem jim damo vedeti, kaj od njih »zahtevamo«, da postanejo, ko bodo veliki.

Veliko pozornosti namenjajmo tudi omejitvi rabe zaslonov. Smiselno je, da se z otrokom skupaj dogovorimo, kakšna so pravila in posledice nepravilne rabe. Če je to vnaprej dogovorjeno, bomo kot starši lažje in brez slabe vesti uveljavljali kazen, saj je bila ta vnaprej določena, otrok se je tega zavedal. Otrok naj tudi sodeluje pri izbiri svoje garderobe, pustimo mu malce svobode pri tem in tako bo najlažje začutil, kaj ustreza njegovemu telesu, v čem se dobro počuti. Glavno sporočilo pa je, da moramo otroka naučiti, da njegova vrednost ni odvisna od mnenja drugih.

Skozi predavanje smo si lahko razjasnili vzroke in okoliščine pojava negativne telesne samopodobe, ozadje lepotnih idealov, lepotnih praks, povezave med družbenimi mediji, vplivneži in samopodobo otrok. In najpomembnejše, dr. Lucija Čevnik nas je opremila s konkretnimi nasveti in namigi, kako se s tovrstnimi težavami spoprijeti v praksi.

 

Tina Štrajher
Fotografije: Karmen Kreže in Tina Štrajher

Deli vsebino na facebook-u...