Domov » Arhiv prireditev 2018 - Prebold

Predavanje Nejke Golič o družbenih omrežjih, ki prevzemajo svet  

9 januar 2018 Brez komentarja

V torek, 9. januarja 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo predavanje z naslovom Vstopimo v drugo desetletje družbenih omrežij. O družbenih omrežjih, ki vsak na svojem koncu in ob različnih generacijah vstopajo v drugo desetletje svojega delovanja, je predavala Nejka Golič, diplomirana novinarka in magistrica tržnega komuniciranja, ki družbena omrežja zadnjih nekaj let uporablja predvsem v profesionalne in poslovne namene.

Družbena omrežja so dandanes v vseh pomenih presegla enosmerno komuniciranje, ki je temeljilo na posredovanju informacij, in so tako dvosmerno komuniciranje postavila v aktivno obliko, ki omogoča komentiranje, objavljanje, sodelovanje na forumih, povezovanje z novimi prijatelji in še mnogo več. Nejka je že na začetku predavanja poudarila, da je zaradi svoje poklicne deformacije izjemno alergična na izraza socialna ali družabna omrežja, saj je izraz »družben« tisti, ki s svojim širokim pomenom družbe dosega najpravilnejši opis omrežij, na katerih se zbirajo vse generacije.

 Med najpopularnejša družbena omrežja danes spadajo Facebook, Instagram in Snapchat, poslovneži se srečujejo na poslovnem omrežju LinkedIn, preostala spletna omrežja pa delimo še na forume, bloge, mikrobloge (sem med drugim uvrščamo Twitter) ter omrežja za objavljanje fotografij in videoposnetkov.

Vsa omrežja, ki jih je med predavanjem predstavila predavateljica, tako pozitivno kot tudi negativno vplivajo na različne starostne skupine, ekonomijo, politiko, samopodobo in na vse preostale aspekte posameznikovega življenja.

Ob zaključku je Nejka poudarila, da se moramo vsakič znova vprašati, katere so tiste informacije, ki jih sploh želimo deliti na družbenih omrežjih, saj nam zasebnost ne more biti zagotovljena nikjer več. Zato je pomembno, da ločujemo med službo in zasebnim življenjem; da na omrežja ne objavljamo fotografij tistih, ki tega niso dovolili, in da v svoje življenje ne sprejemamo ljudi, ki jih ne poznamo.

Besedilo: Nejka Golič

Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko NaraglavDelite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...