Domov » Arhiv prireditev 2021 - Žalec

Predavanje dr. Željka Ćurića: Čutim, premislim, delujem

14 oktober 2021 Brez komentarja

14. oktobra 2021 smo v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu večer preživeli v družbi izjemnega predavatelja, psihiatra in svetovalca dr. Željka Ćurića, ki nam je v sklopu treh srečanj, tokrat zadnjič, predaval o čustveni in socialni inteligenci.

Iz bogate palete strokovnih izkušenj nam je pojasnil, da je motivacija bistveno vezana na čustva, ne razum. Tako je prvo pravilo motivacije, da »motivacijo čutim, dejanje bom sam izbral«. Zato lahko govorimo o motivacijski verigi, ki je torej »čustvo – razum – dejanje« oziroma »čutim – premislim – delujem«. Velja si zapomniti, da čustva in motivacija ne obstajajo sami zase. Sicer čustva pogosto personaliziramo z besedami »panika me je napadla«, »odkotalil se mi je kamen«, »metulje imam v želodcu«, vendar v resnici čustvo ne obstaja samo zase. Obstaja človek, ki čustva čuti. Takrat zmoremo pravilno in z odgovornostjo izbrati v prid koristnosti ali inteligentnosti svojega početja. Ker nam to ne uspe vedno, se nam dogajajo neljubi dogodki, spori. Nevšečnostim se v življenju ne da izogniti, vprašanje je samo »kdaj, kje in s kom«.

»Napačen izbruh ob napačnem času z napačnim človekom lahko uniči družino, kariero, ugled,« je slikovito predavanje sklenil dr. Ćurić. Poslušalci, med njimi tudi župan Občine Braslovče Tomaž Žohar, so ga nagradili z dolgim aplavzom, nam pa s tem sporočili, da si takšnih predavanj še želijo.

Izjemnim predavanjem pritiče tudi zahvala vseh, ki so nam jih pomagali uresničiti: občinam Spodnje Savinjske doline ter javnim zavodom ZIKTŠ 3 Jezera, ZKTŠ Vransko in ZKŠT Žalec.

Valerija Jerman

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...