Domov » Arhiv prireditev 2022 - Vransko

Z avtom po Južni Afriki

17 marec 2022 Brez komentarja

“Potovanja prekinejo dnevno rutino in nas rešijo iz okov starih navad. Fotografija je na tej poti odkrivanja zunanjega in notranjega sveta lahko ovira ali pa orodje s katerim svojo okolico in sebe doživljamo še bolj pristno. Vse je odvisno od tega kako se je lotimo in ne s čim ter kje.” so besede popotnega fotografa in biologa Nejca Draganjeca, ki ga je Občinska knjižnica Vransko gostila v četrtek, 17. marca 2022.

S čudovitimi fotografijami nas je popeljal od pristanka na letališču v Johannesburgu preko naravnih rezervatov, ki nudijo sobivanje z divjimi živalmi, do gora in potapljanja z belimi morskimi psi. Afriške dežele in njihov bogati živalski svet namreč pogosto povezujemo z besedama “velikih pet”. Gre za izraz, ki so ga že v 18. stoletju pričeli uporabljati lovci, ki so v Afriko prihajali po trofeje in doživetja. Gre za pet živali, ki jih  je bilo najbolj nevarno loviti. Peš seveda. To so slon, nosorog, lev, leopard in kafrski bivol. Puške so danes, končno, zamenjali fotoaparati, saj so, razen kafrskega bivola, ostali štirje predstavniki peterice vedno bolj ogrožena vrsta. Potnike je pot med drugim vodila na Mizasto goro nad Cape Townom ter v zaliv Muizenberg, ki je raj za deskarje na valovih. Ste vedeli, da je tam občasno živela znamenita britanska pisateljica kriminalk Agatha Christie in bila strastna deskarka?

Gospod Draganjec nam je približal Južno Afriko z res izjemnimi fotografijami, ki jih je nadgradil z lepo besedo. Potopis, vsekarkor vreden ogleda.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...