Domov » Arhiv prireditev Polzela 2014

POTOPISNO PREDAVANJE O VIETNAMU

13 november 2014 Brez komentarja

Igor Fabjan je eden izmed prvih, ki je začel pisati za Globetrotter, je bloger, pisec pravljic in strasten popotnik, ki svoje izkušnje v besedi in fotografiji rad deli z drugimi.

Nemirni duh in radovednost ga že od nekdaj ženeta naprej. S prvimi potovanji po Evropi in Bližnjem vzhodu je spoznal, da je srečevanje drugačnih kulturnih okolij tisto, kar ga v življenju najbolj privlači. Posebna izkušnja je bilo potovanje s šestmesečno hčerko po Južni Ameriki, ki je minilo brez posebnih težav. Po svetu se zadnja leta potika sam. Najpogosteje pozimi za nekaj tednov odpotuje v tople kraje, saj mu mraz in sneg nista preveč pri srcu. S potovanj se vrača poln vtisov in fotografij, ki jih objavlja v številnih, pretežno slovenskih časopisih in revijah ter podoživlja na potopisnih predavanjih. Pritegne ga vse, kar je zanimivega, le velika mesta in najbolj turistični kraji mu niso preveč pri srcu. Tako raje spoznava življenje domačinov, naravo in drobne posebnosti …

Na predavanju smo izvedeli, da obisk Vietnama, države, ki jo je zaznamovala dolgoletna državljanska vojna, združuje skoraj vse, kar je mogoče doživeti v Jugovzhodni Aziji. Posebno doživetje pa je praznovanje lunarnega novega leta.

Obenem smo tudi spoznali, kako je dolge ure potovati z vlakom ali spalnimi avtobusi, kje lahko sešijejo obleko v enem dnevu, kakšne templje so gradili predniki domačinov, kako skuhati vietnamsko kosilo, kaj ponujajo peščene plaže in eksotične tržnice ter kako preživeti na ulicah Saigona, kjer se gnete na tisoče motoristov.

Za posladek smo pokukali na najpomembnejše praznovanje v Vietnamu – festival Tet. V času lunarnega novega leta z rožami okrasijo mesta, namesto novoletne jelke postavijo drevesca kumkvata, pripravijo tradicionalne jedi in opravljajo daritve v templjih, trgovinah ali kar na ulici. Hudobne duhove pa odganjajo z akrobatskim zmajevim plesom.


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!