Domov » Arhiv prireditev 2016 - Polzela

Potopisno predavanje Jasne z jadrnice, ki je zasidrana v tropski Francoski Polineziji

11 februar 2016 Brez komentarja

Na četrtkov večer smo spoznali neizmerno simpatično in pozitivne energije polno Jasno Tuta, zamejsko Slovenko, ki je odkrila največje razkošje: čas in svobodo. Je znana osebnost, saj so bile o njenem življenju na barki posnete in predvajane reportaže na slovenski televiziji in britanski televiziji Channel5. V časopisih lahko preberemo nekaj intervjujev z njo. Dokaz njene popularnosti sta bila polna dvorana in navdušenje obiskovalcev.

Jasna prihaja iz Sesljana pri Trstu. Pravi, da sta jo rojstni kraj in življenje ob morju zaznamovala za vedno. Učiteljski poklic je zamenjala za avanturizem, stanovanje v Kopru pa za bivanje na jadrnici. Njeno življenje je obrnilo na glavo šestmesečno potovanje v Avstralijo. Med potovanjem je namreč spoznala sorodno dušo, Angleža Ricka, s katerim kot partnerja že šest let skupaj živita in jadrata na barki Calypso.

Zadnji dve leti sta preživela na otokih južnega Pacifika, v Francoski Polineziji. Geni njenega dedka Alojza Rebule so se očitno uspešno prenesli na mlajši rod, saj je zdaj pisanje Jasnin glavni vir zaslužka. O svojem potovanju redno piše reportaže za slovenske revije in Radio Trst A, njene zapise najdete tudi na spletni strani www.sailingcalypso.com.

Decembra lani se je po dveh letih in pol vrnila v Slovenijo, kjer blaži domotožje, ki ga občuti kljub lepotam Francoske Polinezije, kjer trenutno živi. Pred nekaj tedni je Jasna izdala svojo prvo knjigo Moj svet sredi oceana, ki jo med predavanji tudi javno predstavlja. Knjiga je napisana v obliki dnevnika in v njej je Jasna zajela svoje doživljanje enomesečne plovbe čez Tihi ocean iz Mehike do Polinezije. Ciljna publika knjige niso le jadralci. Bistvo knjige so izzivi, majhne sreče, odločitve, stiske in strahovi, s katerimi se srečujemo povsod, ne samo na morju. Njen knjižni prvenec smo imeli priložnost videti in tudi kupiti z Jasninim posvetilom. Med predavanjem nam je pripovedovala o življenju na morju, na barki, z njo smo jadrali med koralnimi otoki. Pripovedovala nam je o prilagajanju naravi in vremenu ter o lepotah in tegobah življenja sredi »ničesar«. Veliko smo slišali o družabnem življenju in gostoljubju domačinov ter njihovih običajih in težavah, s katerimi se srečujejo. Ogledali smo si bogato floro polinezijskih otokov in video posnetke podvodnega sveta koralnih grebenov.

Na vprašanje o načrtih za naprej nima odgovora, saj pravi, da so še vse možnosti odprte. Verjetno bosta z Rickom še kar nekaj časa živela na barki, če pa bosta počela karkoli drugega, pa mora biti to nekaj takega, da se bosta s to službo lahko premikala po svetu.

In še citat iz njene knjige:

»Morje nas prisili, da snamemo vse maske, ki smo si jih kdaj nadeli, in da odložimo vse svoje ščite in oklepe. In ko tako goli stojimo sredi neskončnosti, bodo mimo priplule male modrosti. Jadranje čez ocean se takrat spremeni v potovanje vase
Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...