Domov » Arhiv prireditev 2017 - Prebold

Pogovorni večer z Reškimi slavčki in predstavitev njihove zgoščenke

21 november 2017 Brez komentarja

V torek, 21. novembra 2017, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s Kulturnim društvom Marija Reka potekal pogovorni večer s predstavitvijo zgoščenke Reških slavčkov, pevcev ljudskih pesmi. Bibliotekarka Lea Felicijan se je pogovarjala z Jožetom Zupanom, Alojzom Zmrzlakom, Francijem Cestnikom, Jožetom Jermanom, Tomažem Lesarjem in Dragom Lobnikarjem, Ivi Jezernik pa se prireditve žal ni mogel udeležiti. Na dogodku sta bila navzoča tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak in podžupan Franc Škrabe.

V Mariji Reki ima petje ljudskih pesmi dolgoletno tradicijo. Na tem območju so bili naključno poseljeni ljudje s posluhom za kulturo, združili so jih odmaknjenost v hribovito naravo in težji pogoji dela, ki so klicali po povezovanju. Svoj pečat sta dodali še šola in fara. Danes sedemčlanska skupina pevcev deluje v sklopu Kulturnega društva Marija Reka. Reški slavčki so tudi njegovi ustanovni člani. So srčni godci svojega okolja, njihov glas seže iz njihovih src do src v njihovem ožjem in širšem okolju.

V pogovoru so Reški slavčki predstavili svojo bogato pot pevskega udejstvovanja, beseda je tekla o pomenu petja v današnjih časih. S ponosom so povedali, da so se letos s svojim pristnim petjem uvrstili na regijsko raven na Območnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki ga organizirata JSKD Žalec in Društvo prijateljev Šest-še v sodelovanjem s Kulturnim društvom Marija Reka. Velik doprinos k etnološki dediščini Marije Reke pa prinaša tudi zgoščenka, ki bo generacijam Marijerečanov ostala v trajen spomin in opomin, kako se živi s petjem, ki druži ljudi. Številni obiskovalci so v kulturnem programu uživali v pesmih z zgoščenke, ob koncu prireditve pa so Reški slavčki več izvodov svoje zgoščenke poklonili enotam Medobčinske splošne knjižnice Žalec.

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik, Anton Podgorski


 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...