Domov » Arhiv prireditev 2022-Prebold

Pogovorni večer s celjskim Društvom ledvičnih bolnikov Nefron v preboldski knjižnici

19 maj 2022 Brez komentarja

Občinska knjižnica Prebold je v četrtek, 19. maja 2022, v sodelovanju z Občino Prebold v sklopu projekta »Občina po meri invalidov« priredila pogovorni večer s celjskim Društvom ledvičnih bolnikov Nefron. Članica društva Lidija Bukovec je predstavila njegovo delovanje in pomen ter z obiskovalci delila svojo življenjsko izkušnjo z ledvično boleznijo. Zdravnica specializantka infektologije Nina Bukovec Kumer pa je spregovorila o vzrokih za nastanek kronične ledvične bolezni, možnostih zdravljenja, načinih pravilnega prehranjevanja in telesne vadbe ter kako z boleznijo dobro živeti ali jo preprečiti. V kulturnem programu je s kitaro nastopila učenka Glasbene šole Risto Savin Žalec in Osnovne šole Prebold Iza Cukjati. Prireditev je vodila knjižničarka Lea Felicijan.

Društvo ledvičnih bolnikov Nefron je humanitarna organizacija, ki temelji na prostovoljnem delu članov in je bila ustanovljena leta 2006. Naslednje leto so se vključili tudi v Zvezo društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Društvo trenutno šteje 124 članov ter je namenjeno ledvičnim bolnikom in njihovim svojcem. Letni program vključuje organizacijo športnih dejavnosti, izobraževanja za člane in socialno pomoč članom. Še zlasti se poudarja pomen preventivnih ukrepov za preprečevanje nastanka in napredovanja ledvičnih bolezni. Pomembno poslanstvo društva je tudi ozaveščanje širše javnosti o ledvični bolezni, spodbujanje k pravočasnim osnovnim preiskavam, prizadevanje za ustrezen dostop do zgodnjega zdravljenja. V Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije izdajajo revijo Ledvica, številne brošure in knjige s prispevki vseh slovenskih društev ledvičnih bolnikov. Bolnikom in drugim je tako na voljo informativno gradivo z informacijami o delovanju ledvic, preiskavah za ugotovitev ledvične bolezni, zapletih ledvične bolezni, zdravljenju, nasvetih glede načina življenja, zaposlitve in še kaj.

»Kronična ledvična bolezen se začne potiho in tako rekoč brez znakov. Prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi. Prav zaradi tega jo pogosto odkrijejo naključno ob laboratorijskih preiskavah. Preventivni primarni ukrepi vključujejo promocijo zdravega življenjskega sloga, vključno s telesno dejavnostjo in zdravo prehrano, in pravočasno pregledovanje ljudi z večjim tveganjem za nastanek kronične ledvične bolezni s pomočjo enostavnih preiskav seča in krvi, ki so dostopne v vseh zdravstvenih domovih in bolnišnicah,« je povedala zdravnica. »Ledvični bolniki si predvsem želimo, da bi lahko živeli dobro, ohranili svojo vlogo in vključenost v družbo, hkrati pa imeli občutek nadzora nad svojim zdravjem in počutjem. Dobro poznavanje svoje bolezni in sodelovanje pri zdravljenju za doseganje želenih ciljev je zato pomembno tako za bolnike kot naše svojce,« je dodala Lidija Bukovec.

Delovanje društva lahko spremljate na Facebook strani Nefron Celje društvo ledvičnih bolnikov. Če imate kakšno vprašanje glede ledvične bolezni ali bi želeli postati član Društva ledvičnih bolnikov Nefron, lahko pišete na elektronski naslov: nefrondlb@gmail.com 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...