Domov » Arhiv prireditev 2017 - Prebold

Pogovor s pisateljem Sebastijanom Pregljem v preboldski knjižnici

18 april 2017 Brez komentarja

Ob zaključku bralne značke za odrasle Savinjčani beremo se je v preboldski knjižnici 18. aprila 2017 Simona Solina pogovarjala s Sebastijanom Pregljem, slovenskim pisateljem, čigar dela ste lahko prebirali letos. Sebastijan Pregelj se je rodil leta 1970 v Ljubljani in je končal študij zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Z družino živi v Ljubljani, s pisateljevanjem pa se ukvarja že od mladosti. Njegov čas pisanja je vsekakor jutro, v katerem ne manjka glasbena podlaga. Tako v kratki prozi kot v romanih najdemo mnogo domišljije, ki se postavlja ob bok vsemu, kar se dogaja posameznikom in celotni družbi. Njegov stil pisanja ni enoznačen, spretno zna v odlične tekste pomešati družbeno kritiko, fantastiko, kriminalna dogajanja. Prav vsako njegovo delo nas nehote prisili v razmišljanje o svetu, v katerem živimo, s poudarki na odnosih med ljudmi, kjer svoja mesta zavzemajo nasilje, zlo, krivice, pa tudi resnice, dolžnosti, pravica. Stereotipne odnose mnogokrat preplete s prikrito ironijo in sarkazmom. Prav tako nas z lahkoto vrže v sanje, med zvezde repatice in angele, v imaginarno, v svetove prej, zdaj in potem, kjer je ljubezen večna rešiteljica.

Je avtor štirih zbirk kratke proze (Burkači, skrunilci in krivoprisežniki, Cirilina roža, Svinje brez biserov, Prebujanja) in petih romanov (Leta milosti, Na terasi babilonskega stolpa, Mož, ki je jahal tigra, Pod srečno zvezdo, Kronika pozabljanja), od katerih so bili kar štirje med nominiranci za nagrado kresnik. Z Gašperjem Troho sta napisala vodnik po Ljubljani, poimenovan Literarne poti Ljubljane. V zadnjem času se posveča tudi pisanju za otroke in že lahko prebiramo dve seriji otroških zgodb. Prva je serija o duhu Babujanu in prijateljih, druga pa nosi naslov Zgodbe s konca kamene dobe. V teh zgodbah nas Pregelj vodi v čas koliščarjev skupaj z dečkom Brinom. Njegova kratka proza je uvrščena v več antologij, nekaj let nazaj pa je za Pravno prakso napisal serijo kriminalnih zgodb. Trenutno pa je tik pred izidom nov roman, ki bo nosil naslov Vdih.Izdih.   

Pogovor je potekal v sklopu projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...