Domov » Arhiv prireditev 2021- Prebold

Počastitev 130. obletnice rojstva Janka Kača v preboldski knjižnici

16 september 2021 Brez komentarja

V četrtek, 16. septembra 2021, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Občino Prebold, žalsko območno izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Kulturno-umetniškim društvom Svoboda Prebold potekal spominski večer v počastitev 130. obletnice rojstva savinjskega pisatelja Janka Kača.

Uvodoma je knjižničarka mag. Lea Felicijan v sliki in besedi predstavila pisateljevo življenjsko in literarno pot. V osrednjem delu večera se je podžupan Občine Prebold mag. Marko Repnik pogovarjal z Lovrom Rizmalom, avtorjem strokovnega prispevka, objavljenega v Časopisu za zgodovino in narodopisje. Odlomke iz Kačevih romanov so interpretirali člani Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold Tomaž Aubreht, Marija Petrovec in Ana Stenovec. Zbrani obiskovalci, med katerimi so bili tudi tisti, ki jih z Jankom Kačem veže posebna vez oziroma priimek, so večer sklenili z vtisi in spomini na našega rojaka ter si ogledali priložnostno razstavo z naslovom Janko Kač, pisatelj Savinjske doline.

Janko Kač je s svojimi literarnimi deli in edinstvenim literarnim izrazom uvrstil Spodnjo Savinjsko dolino na zemljevid slovenskega socialnega realizma. Z nezlomljivim optimizmom in prefinjenim posluhom za domače običaje, navade in mišljenje tukajšnjih ljudi je slikal like resničnih ljudi, ki jih mnogi domačini še nosijo v svojem spominu. Vabljeni, da njegov barviti jezikovni slog in dinamično pripovedovanje obudite tudi sami ob prebiranju katere izmed njegovih literarnih stvaritev.   

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Darko Naraglav

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...