Domov » Arhiv prireditev Prebold 2013

Okrog sveta: potopisno predavanje Andreja Morelja

22 maj 2013 Brez komentarja

V sredo, 22. maja 2013, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo potopisno predavanje. V sliki in besedi nas je do svetovnih znamenitosti okrog sveta popeljal popotnik Andrej Morelj.

Začeli smo z Evropo in si ogledali precejšen del naše male celine: Severni rt (Nordkap), prelepo Skandinavijo, dežele Beneluksa, malce drugačno in zelo zanimivo Veliko Britanijo, Škotsko, Španijo s Kanarskim otokom Tenerife, portugalsko Lisbono in daljno otočje Madeira v Atlantiku, Francijo, Avstrijo, Švico. Zanimive so bile Češka, Hrvaška, Grčija in Turčija z Istanbulom. V Belgiji si je Andrej Morelj ogledal prizorišče bitke pri Waterlooju, v kateri je bil leta 1815 poražen Napoleon. V Franciji je videl prizorišče Verdunske bitke med prvo svetovno vojno in prizorišče bitke izkrcanja v Normandiji leta 1944.

V deželi »tam spodaj«, Avstraliji, je prevozil dobrih tisoč kilometrov od Melbourna do Sydneyja, od koder je po nekaj dneh letel v Cairns z velikim koralnim grebenom – plavanje v toplem morju med živopisanimi ribami in čudovitimi koralami.

Sledile so Združene države Amerike ter Severna, Srednja in Južna Amerika. V ZDA je vreden ogleda New York, čudoviti so Aljaska, Havaji in Kalifornija s San Franciscom. Med križarjenjem je Morelj obiskal tudi nekaj otokov v Karibih. In še prelepa mesta, v katerih ne gre brez izvrstnega mesa in vina: Buenos Aires, Rio de Janeiro, Montevideo (Urugvaj).

Za konec pa še ogromna Azija: Teheran, Karači, Kuala Lumpur. Kot zanimivost indijska palača Tadž Mahal, ki jo je v 16. stoletju gradilo 22 tisoč ljudi s pomočjo tisočih slonov, in to celih deset let. Tudi Moreljev obisk Japonske nas je prevzel – ogromno kulturnih znamenitosti, nadvse prijazni ljudje, čudovita narava, enkratno urejen javni prevoz, red in čistoča … Delto Nila, egiptovske piramide in Sueški prekop si je ogledal z letala, med povratnim poletom z rajskih Sejšelov nazaj  v Evropo.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!