Domov » Arhiv prireditev 2018 - Braslovče

Odprtje razstave slik Barbare Popit in razstave otrok Waldorfske šole »Bivališča v različnih življenjskih okoljih«

10 maj 2018 Brez komentarja

V četrtek, 10. maja 2018, smo v Občinski knjižnici Braslovče skupaj s Prosvetnim društvom Braslovče združili odprtje Razstave slik Barbare Popit in razstave učencev Waldorfske šole »Bivališča v različnih življenjskih okoljih«.

Barbara Popit se je z likovno dejavnostjo začela ukvarjati že med študijem, intenzivneje pa po letu 1984, ko se je prvič udeležila likovne kolonije v Novem mestu. Tam se je pod vodstvom akademskega slikarja Alojza Zavolovška seznanila z akvarelno in gvaš tehniko, ki sta ji pozneje postali najljubši način likovnega izražanja. Nenehna želja po izobraževanju na področju likovne umetnosti jo je spodbujala, da se je udeležila več likovnih kolonij in tečajev, ki so jih vodili akademska kiparka Duba Sambolec, akademski kipar Franc Purg in akademski slikar Tone Rački. V spoznavanje oljnega slikarstva pa jo je vpeljal akademski slikar Avgust Lavrenčič s svojim neprecenljivim znanjem. Imela je več samostojnih in skupinskih razstav likovnih del, tako doma kot v tujini. Za natečaj Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti na temo »Velika črta« je ustvarila likovno delo z naslovom Kloni II in ga opisala takole: »Človeška želja po ustvarjanju klonov je vedno bolj prisotna. Je odraz trenutnih dogajanj v svetu. Begunska problematika in zapiranje mej z žico oziroma mrežo se odraža tudi v klonih. Nastanejo mrežasti kloni, brez možganov, brez možnosti razmišljanja; posnetek sodobnega človeka brez duše, ujetega v tehnološki svet brez čustev.«

Sicer pa zelo rada potuje in spoznava nove dežele, nove ljudi in njihovo kulturo. To ji daje moč in energijo, sprostitev in umirjanje duha. Zanimive dežele in dogodivščine, ki jih nikoli ne manjka, lahko poslušalci spoznajo in doživijo na njenih potopisnih predavanjih.

»Bivališča v različnih življenjskih okoljih« pa je razstava hišk, narejenih iz naravnih materialov in veliko domišljije. V Waldorfski šoli Savinja poučujejo na podlagi izkušenj. Razstava prikazuje, kako so se četrtošolci na igriv način, skozi domišljijo srečali z ljudmi, ki živijo po svetu. V parih ali v manjših skupinah so popolnoma samostojno gradili in nam tako prikazali raznovrstnost dežel, ljudi, kultur, ki uporabljajo različna bivališča v prelepi pestrosti življenjskih okolij. Gradnja doma je nekaj, kar zahteva veliko skupnega dela. Učencem je skupaj s profesorico Marušo Kos njihov projekt odlično uspel. Navdušili pa niso le z izdelki, temveč tudi z glasbenim nastopom. Pod vodstvom mentorice Monike Žuran so pripravili kratek glasbeni nastop s petjem, violinami in flavtami. Otroci so imeli oblečene kapice, ki so jih sami naredili. Spletli so jih. Drobni prstki z veliko volje. Ogled razstave ob zvočnem doživetju violine, flavte in nežnega otroškega petja nas je zasanjano odpeljal v deželo, kjer domišljija ne pozna meja. Kjer se ustvarjalnost druži z realnostjo.

Razstava bo na ogled do 9. junija 2018.


Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...